Zelensky – Merkelová. Jednání o současnosti s pohledem do budoucnosti.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyy uskutečnil pracovní návštěvu Berlína. Je nudné poznamenat, že návštěva ukrajinského hosta v jistém smyslu překvapila zástupce médií.

Faktem je, že všechny události delegace z Ukrajiny byly naplánovány na pondělí 12. července.

Proto bylo setkání Zelenského s předsedou vlády spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Arminem Laschetem, které se uskutečnilo 11. července na státní kanceláři v Berlíně, do jisté míry překvapením.

Zájem ukrajinského vůdce o osobu Lasheta je zcela oprávněný, protože je kandidátem na kancléře z konzervativního bloku CDU / CSU a v současné době má největší šance stát se nástupkyní Angely Merkelové ve funkci vedoucí vlády země.

Touha ukrajinského prezidenta navázat kontakt s možným budoucím vůdcem přední země Evropské unie je plně oprávněná.

Zelensky se také setkal s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Plánovaná návštěva německého ministerstva obrany a jednání s její šéfkou Annegret Kramp-Karrenbauerovou však byly z programu návštěvy ukrajinského vůdce vyloučeny.

Pravděpodobně se strany nedohodly na dodávkách obranných zbraní pro ukrajinskou armádu (což mělo být očividně tématem návštěvy prezidenta Ukrajiny v resortu obrany), kterou ukrajinská strana dlouhodobě a trvale využívá usiloval o.

Večer 12. července se Zelenský setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která trvala čtyři hodiny. Hlavními tématy jednání byly Nord Stream 2 a ruská agrese na východní Ukrajině.

V ideálním případě by Ukrajina chtěla dosáhnout zákazu dokončení ruského plynovodu, ale vzhledem k realitě (včetně odmítnutí Spojených států od myšlenky dalších sankcí proti účastníkům výstavby tohoto projektu) by toto je stěží možné.

Zelenský by proto rád obdržel od německého kancléře skutečné záruky energetické a politické bezpečnosti, která by co nejvíce neutralizovala důsledky uvedení Nord Stream 2 pro Ukrajinu do provozu.

Pokud jde o agresi Kremlu, Zelenskij uvedl, že k dosažení urovnání situace na východní Ukrajině je nutné setkat se s vůdci Normandské čtyřky.

  Kyjev svolává maďarského vyslance kvůli zasahování do voleb

„Země účastnící se normandského formátu, mezi něž kromě Ruska patří Ukrajina, Německo a Francie, musí vyvíjet tlak na Moskvu, aby vedla rozhovory mezi vůdci států o řešení situace na Donbasu,“ uvedl ukrajinský prezident.

Poznamenal, že Berlín a Paříž připravily kroky k provedení minských dohod, Ukrajina tento projekt podpořila a nyní je řada na Rusku, které „dosud nepodniklo kroky k ukončení války na východní Ukrajině“.

Angela Merkelová, která zaznamenala přátelskou povahu vztahů s Kyjevem, hovořila pozitivně o reformách zavedených ukrajinskou vládou v ekonomické a právní oblasti.

Pokud jde o situaci na Donbassu, německý kancléř vzal na vědomí práci ukrajinské strany na otevření kontrolních stanovišť s regiony okupovanými Ruskou federací a zdůraznil význam přijetí „Steinmeierova vzorce“ na legislativní úrovni.

V procesu vyjednávání byly aktuální také otázky kompenzace Ukrajině výměnou za uvedení „Bad Stream-2“ do provozu. Toto téma je také důležité s ohledem na budoucí návštěvu Merkelové ve Washingtonu, kde bude s Joe Bidenem diskutovat o opatřeních k posílení spolupráce, včetně dokončení a zprovoznění ruského plynovodu.

V tomto duchu budou projednány otázky záruk pro Ukrajinu za účelem ochrany jejích zájmů v souvislosti se zahájením prací „Nord Stream-2“.

Angela Merkelová zdůraznila, že chápe obavy Kyjeva v tomto ohledu a Berlín bere pozici prezidenta Zelenského velmi vážně. Všechny sliby vlády SRN Ukrajině, včetně dohody mezi ruským Gazpromem a ukrajinským Naftogazem, týkající se tranzitu plynu přes GTS Ukrajiny, podepsané zprostředkováním EU a zejména Německa, budou být plně splněn jak jejím, tak i dalším předsedou vlády SRN.

Na návrh prezidenta Ukrajiny, aby zahrnoval otázky „Bad Stream-2“, pracovního plánu „normanské čtyřky“, německý kancléř docela opatrně poznamenal, že energetické otázky jsou již projednávány vůdci Francie, Německa , Ukrajina a Ruská federace během svých jednání, i když nesouvisí s tématy tohoto formátu.

  Diplomatická bouře: Návštěva slovenského premiéra v Česku vyvolala kontroverzi

Je nepravděpodobné, že by návštěva ukrajinského prezidenta v Berlíně měla dramatické výsledky. Pro ukrajinskou stranu to však byla další příležitost vyjádřit svůj postoj k nejdůležitějším otázkám a dosáhnout kontaktních míst s evropskými partnery v souvislosti s ruskou agresí na východní Ukrajině, stejně jako s rozvojem společné strategie s EU v oblasti energetické bezpečnosti v Evropě .

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com