V Paříži se konala vojenská přehlídka s českou účastí

idnes.cz

V Paříží se dnes konala tradiční vojenská přehlídka na oslavu nejvýznamnějšího francouzského státního svátku 14. července. Středem oslav byla tradičně třída Champs-Elysées. Oslavy zahájil prezident Emmanuel Macron v doprovodu náčelníka generálního štábu Françoise Lecointra, prezident se osobně pozdravil se šéfy letectva, námořnictva i pozemních sil. Mezi čestnými hosty byl i český ministr obrany Lubomír Metnar, po boku francouzských jednotek se představilo také 11 českých vojáků z mise Takuba. Heslo letošních oslav zní „podmanit si budoucnost“, které evokuje jak boj s covidem-19, tak vojenské mise ve světě, zejména v oblasti Sahelu.

Po loňské odmlce způsobené pandemií covidu-19 se letos na přehlídku mohli vrátit i diváci, museli však mít roušky, „covidové pasy“ a dodržovat bezpečnostní rozestupy a limity pro počty osob v jednotlivých sektorech. Tribuny podél Champs-Elysées pojmou 25.000 lidí, letos jich tam smělo být ale jen 10.000. Průvodu přihlíželi členové francouzské vlády i prezidentova manželka Brigitte Macronová.

Armádní akrobatická letka Patrouille de France proletěla 300 metrů nad přihlížejícím davem, vypouštěla dým v barvách francouzské vlajky a odstartovala celou přehlídku. Průlet letky do poslední chvíle ohrožovalo nepříznivé počasí. Pozornost zejména mladší generace k přehlídce přitahovala účast dvou populárních francouzských youtuberů s přezdívkami McFly a Carlito, kteří byli podle stanice BFM TV na palubě akrobatických letadel. Společně s Patrouille de France proletělo celkem 71 letadel všech velikostí, která slouží ve francouzské armádě.

Pozemní přehlídku otevřely jednotky operace Takuba, kterou vede Francie a která v západoafrickém Mali pomáhá místním jednotkám v boji proti radikálním islamistickým skupinám. V této skupině se představili také vojáci osmi národností, včetně 11 Čechů, kteří působí v operaci Takuba po boku Francouzů.

„Paříž a celá Francie si vojenskou přehlídkou právě teď připomínají 232. výročí dobytí Bastily. V čele průvodu za potlesku tribun jednotka úkolového uskupení Takuba i s českými vojáky. Jsem na ně hrdý!“ napsal český ministr obrany Metnar na twitteru a zveřejnil dvě fotografie procházejících vojáků a prezidenta Macrona.

  Zelenskyj: Ukrajinci dobyli zpět 6000 kilometrů čtverečních svého území

Po Champs-Elysées postupně prošlo 4300 pěších vojáků, projelo 200 jezdců na koních a 221 kusů techniky. Poprvé se veřejnosti představil kolový obrněný transportér Griffon, který vyvinula francouzská armáda.

Čestné místo v průvodu měli strážníci z Nice, kde přesně před pěti lety útočník na pobřežní promenádě zabil 86 lidí. Městská policie byla součástí této vojenské přehlídky poprvé.

Námořnictvo bylo zastoupené posádkou jaderné ponorky Émeraude, která se nedávno vrátila ze sedmiměsíční mise v Indickém a Tichém oceánu. Své místo v průvodu měli i vojenští zdravotníci, kteří se intenzivně zapojili do boje s pandemií covidu-19.

Po dvouhodinové přehlídce vojenskou část oslav zakončil zpěvem státní hymny Marseillaisy sbor složený ze 120 studentů středních vojenských škol a mladých členů státní organizace na podporu dobrovolnictví. V Invalidovně mají dnes lidé možnost darovat krev pro potřeby vojáků raněných v boji. Odpoledne je pro veřejnost připraven další program, oslavy večer zakončí ohňostroj nad Eiffelovou věží.

List Le Figaro v souvislosti s přehlídkou zmínil Macronovy napjaté vztahy s částí armády a připomněl nedávný otevřený dopis dvou desítek generálů ve výslužbě a desítek dalších důstojníků adresovaný prezidentovi a vládě, v němž varují mimo jiné před občanskou válkou a islamismem. Jak pro prezidenta Macrona, tak pro generála Françoise Lecointra je dnešní přehlídka poslední během jejich funkčního období. Prezidentské volby se ve Francii uskuteční v dubnu příštího roku, generál Lecointre ve funkci po čtyřech letech skončí příští týden a nahradí ho dosavadní šéf pozemních vojsk, legionář Thierry Burkhard.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com