Německo se obává úplného přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1

Německý ministr hospodářství Robert Habeck se obává úplného přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Podle ministra hrozí „blokáda celého plynovodu Nord Stream 1“ od 11. července, kdy na plynovodu začínají každoroční údržbářské práce, informovala dnes agentura DPA.

Habeck rovněž varoval, že takovýto vývoj by mohl způsobit velké komplikace v zásobování plynem v zimních měsících. Dodal nicméně, že na léto má Německo dodávky plynu zabezpečené.

Nord Stream 1 se při každoroční údržbě obvykle odstaví na deset dnů. Podle Habecka by však vzhledem k dosavadnímu vývoji nebylo nijak překvapivé, kdyby Rusko oznámilo, že v rámci údržby narazilo na problém, kvůli kterému nelze provoz plynovodu obnovit. Úplné přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1 by zpomalilo plnění německých zásobníků plynu v rámci příprav na zimní sezonu.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom už tento měsíc výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, což zdůvodňuje zpožděním při opravě zařízení firmy Siemens Energy. Habeck ale toto omezení dodávek už dříve označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Dnes ministr zopakoval, že technické problémy hlášené Ruskem jsou pouhou záminkou pro omezování dodávek. „Všichni se shodují, že Nord Stream 1 by nyní mohl dodávat 100 procent plynu,“ uvedl.

Německá vláda minulý týden kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, což je druhý ze tří varovných stupňů krizového plánu pro dodávky plynu.

  MMF zhoršil výhled letošního růstu české i slovenské ekonomiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com