Ruské síly zřejmě opustily Hadí ostrov, hlásí ukrajinská armáda

Ruské invazní jednotky opustily ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři. Vyplývá to z prohlášení ukrajinské armády i ruského ministerstva obrany. Server RBK-Ukrajina s odvoláním na Jižní velitelství ukrajinských sil nejprve informoval o tom, že po nočním útoku ukrajinských jednotek se Rusové evakuovali a pravděpodobně ostrov opustili. Moskva vzápětí ústup potvrdila, zdůvodňuje ho však podle agentury TASS jako svou dobrou vůli s ohledem na vývoz zemědělských produktů z Ukrajiny. Moskva nechala z okupovaného Berďansku odplout první loď s ukrajinským obilím. Podle ukrajinského generálního štábu se ruské síly snaží zablokovat Lysyčansk.

Jižní velitelství ukrajinských sil dnes na sociálních sítích oznámilo, že ruská strana urychleně evakuovala motorovými čluny zbytky své posádky na ostrově po noční operaci ukrajinské armády, která na něj podnikla raketové a dělostřelecké údery. Na ostrově v současné době hoří a ozývají se tam výbuchy, tvrdí ukrajinská armáda.

Moskva odchod z Hadího ostrova potvrdila, poskytla však jiné vysvětlení. „Dne 30. června ruské ozbrojené síly v rámci dobré vůle ukončily plnění svých úkolů na Hadím ostrově a stáhly tamní posádku. To dokazuje světovému společenství, že Ruská federace nebrání úsilí OSN o vytvoření humanitárního koridoru pro odvoz zemědělských produktů z území Ukrajiny,“ tvrdil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Rusko obsadilo Ukrajině náležející malý, ale strategicky významný Hadí ostrov první den invaze. Ostrůvek ležící zhruba 150 kilometrů jižně od Oděsy se stal symbolem ukrajinského odporu, když tamní posádka nevybíravými slovy odmítla výzvy ruské válečné lodi ke složení zbraní.

Moskva nechala z okupovaného Berďansku odplout první loď s obilím

Z ukrajinského přístavu Berďansk, který okupují ruská vojska, vyplula pod ochranou ruského námořnictva první loď naložená 7000 tunami ukrajinského obilí. S odvoláním na dnešní oznámení místních úřadů dosazených Moskvou o tom informovala agentura AFP. Ukrajina je v evropském i celosvětovém kontextu důležitým vývozcem obilí, jehož blokáda působí problémy zejména některým zemím v Africe.

  Biden na bezpečnostní konferenci kritizoval Putina. Merkelová chce posílit transatlantické vztahy

„Po několikaměsíční pauze opustila obchodní přístav Berďansk první obchodní loď, 7000 tun obilí odplouvá do spřátelených zemí,“ uvedl na komunikační platformě Telegram šéf proruské správy regionu Jevhen Balyckyj. „Bezpečnost nákladní lodě zajišťují plavidla a hlídkové čluny vojenské námořní základny Černomořské flotily v Novorossijsku,“ dodal.

Ukrajina už několik týdnů obviňuje Rusko z krádeží pšenice v oblastech okupovaných ruskou armádou na jihu Ukrajiny a z jejího nezákonného prodeje do zahraničí. Moskva toto obvinění odmítá.

Ukrajinský přístav Berďansk v Azovském moři dobyly ruské síly na začátku invaze. Nachází se v Záporožské oblasti, kterou stejně jako sousední Chersonskou oblast z velké části okupuje Rusko. Jeho vojska napadla Ukrajinu 24. února a Kyjev po čtyřech dnech potvrdil obsazení Berďansku.

Ruská invaze může podle expertů způsobit celosvětovou potravinovou krizi, protože Ukrajina nemůže kvůli ruské blokádě vyvážet úrodu z přístavů, které má stále pod kontrolou. Rusko tvrdí, že nechá ukrajinské lodě s potravinami odplout, pokud ukrajinská armáda uvolní námořní cesty. To Kyjev odmítá, protože se obává, že ruská armáda zaútočí na ukrajinské černomořské pobřeží. Rozhovory ohledně exportu ukrajinského obilí za účasti Turecka a OSN zatím nepřinesly žádné výsledky.

Moskva zřídila v Chersonské a Záporožské oblasti orgány nazývané „vojenská a civilní správa“, které organizují rusifikaci oblastí. Proruské úřady se připravují na anexi těchto území Ruskem, jako tomu bylo v roce 2014 v případě ukrajinského poloostrova Krym.

Ruské invazní síly se snaží zablokovat Lysyčansk, hlásí štáb

Ruské invazní jednotky se snaží obklíčit Lysyčansk a přetnout silnici vedoucí do města ze západu od Bachmutu. Ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů to dnes uvedl ukrajinský generální štáb. Rusové podle něj vedou ofenzívu u obce Verchňokamjanka, útočné operace podnikají v oblasti lysyčanské ropné rafinerie.

  Rekordní přírůstky nákaz v USA a Německu, Itálie omezuje vycházení

„Nepřítel se za podpory dělostřelectva snaží zablokovat město Lysyčansk a ovládnout úsek silnice mezi Lysyčanskem a Bachmutem,“ píše ukrajinský generální štáb. Uvedl také, že útočící ruské jednotky ostřelovaly civilní infrastrukturu v regionu. „Ukrajinští vojáci zastavili ofenzivu a způsobili okupantům významné ztráty v oblastech u obcí Klynove a Novoluhanske, a kromě toho odrazili útok ve směru na Vuhlehirskou elektrárnu. V obou případech se nepřítel stáhl,“ hlásí generální štáb. V oblasti Slovjansku se podle něj ruské jednotky přeskupují a brání se.

Ukrajinské úřady podle agentury Reuters uvedly, že se snaží evakuovat obyvatele Lysyčansku, kde pod neustálým ruským ostřelováním zůstává asi 15.000 civilistů. Podle oblastního gubernátora Serhije Hajdaje ruské síly na lysyčanskou ropnou rafinerii zaútočily. Velvyslanec samozvané Luhanské lidové republiky (LNR) sdělil ruské agentuře RIA Novosti, že rafinerie je nyní pod kontrolou ruských a proruských sil a ty podle něj ovládají i všechny silnice vedoucí do Lysyčansku.

Tvrzení jednotlivých stran válečného konfliktu nelze obvykle bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Ruské síly podle ukrajinské armády soustředí své hlavní úsilí na boje v oblasti Lysyčansku a Bachmutu v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Britské ministerstvo obrany, které pravidelně zveřejňuje své poznatky o vývoji na bojišti, o den dříve uvedlo, že Rusové v okolí ropné rafinerie jižně od města od soboty postoupili o další dva kilometry.

Dnes Britové ve svém shrnutí bojů konstatují, že ukrajinské obranné síly nadále drží v Lysyčansku pozice a ruské invazní jednotky pokračují v postupu plíživého obkličování města ze směru od Popasny, která se nachází jižně od Lysyčansku. „Tím odpadá nutnost si v tomto sektoru vynutit nový velký přechod řeky Severní Doněc,“ píše britský resort obrany s odkazem na tok, jenž odděluje Lysyčansk od města Severodoněck, které Rusové před časem dobyli.

  Medveděv varoval, že by Rusko mohlo anektovat Jižní Osetii a Abcházii

Ruské síly podle britského ministerstva dosahují ve svém invazním tažení omezeného pokroku, zatímco se pokoušejí obklíčit ukrajinské obránce na severu Doněcké oblasti pomocí postupu z Izjumu. „Je velmi pravděpodobné, že schopnost ukrajinských sil pokračovat ve zdržovacích bojích a následném organizovaném stažení vojáků dříve, než budou obklíčeni, zůstane i nadále klíčovým faktorem pro výsledek vojenského tažení,“ uvádí Britové, podle nichž se současné pozemní boje pravděpodobně soustředí kolem ropné rafinerie u Lysyčansku.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své poslední analýze mimo jiné píše, že ruské síly dosáhly nepatrných úspěchů východně od Bachmutu a mohou se připravovat na přímou ofenzivu na toto město. „Ruské síly pokračují v ofenzivních operacích severně od Charkova, což naznačuje, že má Kreml územní ambice i mimo Donbas. To bude nadále vyčerpávat lidskou sílu a vybavení, potenciálně na úkor útočné síly na kritičtějších osách postupu,“ domnívá se ISW.

Zatímco v Madridu jednají představitelé členských států NATO, ruské síly zintenzivnily útoky na Ukrajině, včetně raketových úderů a ostřelování Mykolajivské oblasti, upozornila dnes agentura Reuters. Podle oblastního gubernátora Vitalije Kima vzrostl počet obětí středečního ruského raketového útoku, který zasáhl obytný dům ve městě, na šest lidí. Dalších šest lidí je zraněných, píše agentura Unian. Moskva tvrdí, že udeřila na výcvikové středisko zahraničních „žoldnéřů“ v regionu.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com