Kyjev svolává maďarského vyslance kvůli zasahování do voleb

Ukrajinské ministerstvo zahraničí svolalo velvyslance Budapešti poté, co maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó během nedělních komunálních voleb (25. října) vedl kampaň na sociálních médiích za kandidáty na Maďarskou kulturní federaci na Zakarpatsku (KMKSZ), informovala maďarská tisková agentura MTI prostřednictvím Evropeyskaya Pravda.

Ministerstvo zahraničí v neděli ve svém prohlášení uvedlo, že „je hluboce zarmouceno, že tímto způsobem oficiální Budapešť bezostyšně potvrdila svůj přímý zásah do vnitřních záležitostí Ukrajiny a zasadila zákeřnou ránu stálému úsilí Ukrajiny konstruktivně vyřešit problémy v ukrajinsko-maďarských vztazích . “

K diplomatickému napětí došlo poté, co Ukrajina minulý týden varovala Maďarsko před porušením jeho volební legislativy a pokusy zasahovat do vnitřních záležitostí země poté, co místní nevládní organizace tvrdila, že maďarský státní tajemník pro národní politiku János Árpád Potápi kampaňuje za kandidáti Maďarské kulturní federace na Zakarpatí (KMKSZ) během své návštěvy začátkem října.

„Nepřijatelné tipy pro voliče z Budapešti porušují legislativu Ukrajiny a nenechávají ukrajinské straně jinou možnost, než na takové kroky tvrdě reagovat v souladu se zavedenou mezinárodní praxí a legislativou Ukrajiny,“ uvádí se v prohlášení.

Od té doby, co ukrajinský parlament v roce 2017 přijal jazykový zákon, který nařídil používání ukrajinštiny ve vzdělávání a dalších aspektech veřejného života, byly Budapešť a Kyjev za sebou v otázce práv menšin. Maďarsko zase pokračuje v blokování spolupráce Ukrajiny s NATO a pořádání rozhovorů mezi Ukrajinou a NATO.

David Černý

  Ficova protiukrajinská prohlášení: důvod k obavám ve slovensko-ukrajinských vztazích

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com