Washington – Moskva. První krok k míru. Co očekávat od jednání?

Večer 9. ledna v Ženevě v rezidenci stálého představitele USA při Konferenci o odzbrojení začala jednání mezi ruskou a americkou delegací o „bezpečnostních zárukách“.

Ze Spojených států do švýcarského hlavního města přijeli náměstkyně ministra zahraničí Wendy Shermanová a náčelník operací společného štábu generálporučík James Mingus.

Rusko zastupuje náměstek ministra zahraničí Rjabkov a náměstek ministra obrany Fomin.

Hlavními tématy jednání mezi Moskvou a Washingtonem jsou diskuse o bezpečnostních zárukách pro Rusko a situace na Ukrajině.

Připomeňme, že ruské ministerstvo zahraničí v polovině prosince předalo USA a NATO smlouvy s návrhy na nerozšiřování NATO na východ, zákaz vstupu Ukrajiny do aliance a odmítnutí rozmístění vojenských základen NATO na území bývalého SSSR. Washington uvedl, že nesouhlasí s ustanoveními, která se týkají NATO, ale je připraven jednat.

Spojené státy prokázaly ochotu jednat na principu reciprocity a nehodlají podepisovat dohody, pokud Moskva neodpoví na otázky, které Ameriku znepokojují.

První den, nebo spíše večer jednání, je povzbudivý. „Úžasné. Rozhovor byl těžký, ale věcný. Myslím, že zítra nebudeme ztrácet čas, “řekl vedoucí ruské delegace po večeři s vedoucím americké mise.

Rozhovor trval přes dvě hodiny. Tématem jednání byly bezpečnostní otázky v Evropě.

Optimismus představitele Moskvy těší, protože před jednáním se ruská strana snažila situaci vyhrotit rozesíláním dosti drsných, někdy až bouřlivých zpráv na protivníka. Vše je však jako obvykle.

Tentýž Rjabkov řekl před setkáním:

„Je pro ně (USA – pozn. red.) nepříjemné vést s námi bilaterální dialog, protože za nimi cítí oči a uši nejprotiruské skupiny v NATO.“

Na otázku, zda je nějaká naděje na pozitivní výsledek jednání, zároveň odpověděl: „Naděje je vždy.“

Inu, představitelé kremelské elity (ačkoliv koncepty Kremlu a elity jsou z principu neslučitelné) nedokážou pochopit, že na světě existují zákony a pravidla.

  Bezletová zóna nad Ukrajinou: proč ji Ukrajina požaduje a proč NATO odmítá

A americká strana Rusům připomněla právo suverénních států samy rozhodnout, do kterých aliancí vstoupí.

„Náměstek ministra zahraničí zdůraznil závazek Spojených států dodržovat mezinárodní principy suverenity, územní celistvosti a svobody suverénních národů zvolit si vlastní aliance,“ uvedla americká strana.

Sherman zdůraznil, že Spojené státy nebudou diskutovat o bezpečnosti Evropy bez evropských spojenců.

Vedoucí ruské delegace v předvečer schůzky situaci zkomplikoval a prohlásil, že při absenci dohod o bezpečnostních zárukách by se Moskva mohla uchýlit k jiným prostředkům, aby zajistila rovnováhu sil a „zastrašila oponenty“.

„V případě neexistence nutných a naléhavých dohod o právních zárukách budeme nuceni obrátit se na jiné prostředky, abychom zajistili potřebnou rovnováhu, chcete-li, k zastrašení protivníka – nikoli z hlediska vytváření určitých hrozeb, ale z hlediska odstrašení. “ poznamenal Rjabkov.

Šéf amerického ministerstva zahraničí Blinken s přihlédnutím k takovýmto náladám a pochopení toho, s kým jedná, řekl, že na základě jednání s Moskvou neočekává žádný pokrok.

Poznamenal, že je těžké očekávat pokrok, když „Rusko položilo zbraně do čela Ukrajiny“ a soustředilo „100 tisíc vojáků“ poblíž svých hranic s možností zdvojnásobení počtu v krátké době.

Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg také vyjádřil svůj postoj v předvečer jednání NATO-Rusko naplánovaných na 12. ledna s tím, že strany mohou najít politické řešení sporů, i když hrozba konfliktu stále trvá.

„Můžete najít řešení, politické řešení a také vzít v úvahu obavy Ruské federace. Riziko konfliktu však zůstává, „řekl Stoltenberg a připomněl historii Ruska, které podle jeho slov zažívá konflikty se sousedy po staletí.“

Jens Stoltenberg oznámil připravenost k dialogu, ale vyloučil možnost kompromisu v otázce vstupu Ukrajiny do NATO.

Aliance obecně nevěří v připravenost Ruska deeskalovat na hranici s Ukrajinou

NATO k tomuto závěru dospělo po virtuální schůzce ministrů zahraničí členských států. Oni tomu věří

  Bělorusko. Lukašenko. Represe.

Rusko si chce koupit čas a pak říct svým občanům, že Západ s nimi nechce mluvit. A tak mít důvod odejít.

Co to všechno slibuje pro Evropu? Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian se domnívá, že přímým jednáním se Spojenými státy ohledně Ukrajiny se Ruská federace snaží obejít Evropskou unii. Podle ministra si ale „není možné představit bezpečnost EU bez Evropanů“.

Také v současnosti, jak poznamenal francouzský ministr zahraničí, Paříž nevidí stažení ruských jednotek od ukrajinských hranic, navzdory Putinovu ujištění.

Le Drian řekl, že jakákoli další vojenská invaze Ruska na Ukrajinu by vedla ke „strategickým důsledkům“, jejichž jednu z možností nazval revizí dohod Nord Stream-2.

Dialog s Ruskem o situaci na Ukrajině je nezbytný, ale je také nutné omezování, řekl Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci.

„Dialog je nezbytný, ale odstrašení a odhodlání jsou také zapotřebí prostřednictvím pevné podpory suverenity a územní celistvosti Ukrajiny. Bez bezpečnosti Ukrajiny není v Evropě žádná bezpečnost, “uvedl šéf evropské diplomacie.

Přání ruských úřadů vyloučit z návrhů bezpečnostních smluv odkazy na Evropskou unii pochází z dob studené války, a nikoli ze situace z roku 2022, řekl diplomat s tím, že diskuse o bezpečnosti Evropy bez Evropanů porušuje nezávislost a suverenitu. bývalých sovětských republik.

Podle Borrella by neměla existovat žádná omezení práva Kyjeva určovat zahraničněpolitická rozhodnutí, jakákoli diskuse o Ukrajině by měla vyžadovat přítomnost Ukrajiny samotné u jednacího stolu. Diplomat také zdůraznil, že jakákoli agrese proti zemi bude mít pro Rusko obrovské náklady.

Hlavní část diskusí je naplánována na dnešek, 10. ledna, v uzavřeném formátu. 12. ledna se v Bruselu uskuteční zasedání Rady Rusko-NATO. 13. ledna se ve Vídni uskuteční jednání mezi představiteli OBSE a Ruské federace.

  Stockholm a Londýn se připojily ke "koalici dronů" pro Ukrajinu: Strategický tah v moderní válce

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com