Na Blízkém východě zemřelo pět bojovníků z Česka. Svět se kvůli polarizaci zájmů přiblížil konfliktu

Po smrti je pět bojovníků, kteří odešli z Česka bojovat za Islámský stát. Bezpečnostní informační služba (BIS) o tom informuje ve své výroční zprávě.

Podle ní jde o bojovníky, kteří odešli do válečných oblastí na Blízký východ v letech 2012 až 2017. Mluvčí BIS Ladislav Šticha dodává, že civilní kontrarozvědka ví ještě o dvou, kteří na Blízkém východě bojovali.

„Další dva na území konfliktu v Sýrii stále zůstávají. O několika zbylých nezískala BIS akuální informace. Riziko ve vztahu k radikalizaci muslimské komunity dlouhodobě představuje možnost návratu dobrovolníků z bojových zón zpět do ČR, čemuž se BIS snaží zabránit.“

Loňskou situaci v oblasti terorismu a islamistické radikalizace hodnotí BIS jako klidnou.

Zpravodajci varují před rizikem zneužití velkých zakázek

BIS varovala před rizikem zneužití velkých státních zakázek ve prospěch firem či států. Konkrétní projekty neuvedla, ale podle kontextu se jedná o plán na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany či výstavbu sítí páté generace (5G).

Na rizika v informačních a komunikačních technologiích upozornil v České televizi Tomáš Flídr z Českého institutu manažerů informačních technologií.

„Rizika jsou v oblasti možného zneužití těch informačních technologií. Ono se to netýká jenom sítí 5G, na které se debata v ČR v poslední době soustřeďuje, ale obecně velkých datacenter, poskytovatelů infrastruktury. Ta rizika spočívají zejména v tom, že v případě nějakého nepříznivého mezinárodního vývoje může dojít k omezení podpory těch informačních technologií. V důsledku toho jejich provozovatelé nebudou mít například možnost opravovat zranitelnosti. Další riziko je samozřejmě přímé zneužití ze strany nějakého geopolitického protivníka ČR, které také připadá v úvahu a proti kterému varuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.“

Zpravodajci využívají otevřenost ČR k čínským investicím

Čínské zpravodajské služby loni využívaly otevřenosti českého prostředí k nabídce čínských investic, uvedla BIS. Intenzita čínských zpravodajských aktivit v Česku podle kontrarozvědky nezaostává za ruskými. Rusko však usiluje o destabilizaci a rozklad svých protihráčů, zato čínským cílem je, aby ostatní národy uznaly legitimitu čínských zájmů a přiznaly zemi respekt.

  Ekonomika nebo politika. Česká republika vyřadí z projednávání v Radě EU otázku cen ruského plynu

Čínští zpravodajci se podle BIS v roce 2019 intenzivně angažovali v akademické sféře, uvedl mluvčí civilní kontrarozvědky Ladislav Šticha.

„Čeští akademici dostávali četné pozvánky na různá školení, konference, setkání pořádaná v Čínské lidové republice, která byla hrazena čínskou stranou. Čínské zpravodajské služby se snaží pracovat zejména na svém území či na území třetích zemí a tak jsou často podobné pozvánky zneužívány k získávání zájmových osob z řad akademiků.“

Svět se kvůli polarizaci zájmů přiblížil konfliktu

Svět se v důsledku narůstající polarizace zájmů či názorů přiblížil konfliktu. Podle zpravodajců je případný globální střet v první fázi přípravy a stále není pozdě jej zvrátit.

Armádní tajná služba upozornila také na nebezpečí kybernetických útoků nebo před zneužitím dronů k teroristickým činům. Podle ředitele armádní tajné služby Jana Berouna zatím vojenští zpravodajci nezaznamenali v Česku s drony konkrétní problémy.

„Jejich ovládání zvládne dnes řada lidí a obrana proti tomu je velmi složitá, zejména v nějaké husté zástavbě, jako je třeba Praha.“

Armádní tajná služba také doporučuje, že by vlastní družicová technologie měla České republice zajistit nezávislost v kosmickém pozorování země. Do jejího vybudování by měly být zapojeny jen české firmy. Úkolem družicového projektu je vyhodnocovat například zpravodajské snímky z družic či z letadel. Zřízen byl v rámci českého závazku v Severoatlantické alianci, loni nabíral specialisty. Experti v něm na základě získaných dat poskytují informace třeba vojákům v misích, ale i českým úřadům.

Autor: Zdeňka Kuchyňová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com