Washington – Moskva. Sankce pokračují. Co čeká Evropu

Spojené státy oznámily zavedení nových sankcí vůči subjektům a jejich majetku zapojeným do výstavby Nord Stream 2.

Tentokrát jsou ve zprávě ministerstva zahraničí dvě plavidla a jedna společnost „Transsadria Ltd“, spojená s Ruskem, zapojená do pokládky ruského plynovodu.

Společnost Transadri Ltd bude sankcionována na základě PEESA a její plavidlo Marlin bude prohlášeno za „zabavený majetek“.

Další plavidlo, pro které budou zavedena omezení, není uvedeno.

Začátkem listopadu zahájila skupina republikánských senátorů novou iniciativu k uvalení sankcí na Nord Stream 2.

Američtí zákonodárci navrhli vhodnou změnu zákona o obranném rozpočtu (NDAA) pro fiskální rok 2022.

Pokud bude tato novela přijata, pak – nejpozději do 15 dnů poté, bude muset prezident USA uvalit sankce na „jakoukoli organizaci odpovědnou za plánování projektu, výstavbu a provoz plynovodu Nord Stream 2“.

Tyto sankce budou rovněž uloženy hlavnímu akcionáři takové společnosti. Ve skutečnosti mluvíme o společnosti „Nord Stream 2 AG“ – „dceřiné společnosti“ „Gazprom“ a provozovateli projektu.

Tato organizace byla vytvořena pro plánování, výstavbu a následný provoz plynovodu.

Připomeňme, že podle původního plánu měl být Nord Stream 2 hotový na konci roku 2019, ale práci zabránily sankce USA. Kvůli nim z projektu odešli někteří zahraniční partneři. Proto bylo potrubí dokončeno až v září letošního roku.

Podle Gazpromu je plynovod připraven ke spuštění. K tomu musí Nord Stream 2 AG získat souhlas německého a následně evropského regulátora.

V Německu se rozhodnutí očekává do 8. ledna 2022, poté bude mít Evropská komise ještě dva měsíce na zvážení této záležitosti s právem prodloužit tuto lhůtu o další dva měsíce – do 8. května 2022.

Další omezení sankcí už ruský establishment vyhodnotil. Ruský velvyslanec ve Spojených státech Antonov tedy v komentáři k prohlášením amerického ministra zahraničí Blinkena uvedl, že takové akce Washingtonu porušují mezinárodní právo.

  Demarše generála Popova potvrzuje úspěch ukrajinské protiofenzívy a velké ruské ztráty

„Dialog prostřednictvím sankcí je nepřijatelný a porušuje mezinárodní právo. Všechny pokusy proti ruskému exportu ropy a plynu do Evropy považujeme za nekalou soutěž, která podkopává principy volného trhu, “uvedl diplomat.

Poznamenal také, že Spojené státy se snaží oddálit zprovoznění plynovodu „a zároveň vyzývají Rusko, aby zvýšilo dodávky energie do Evropy, aby se minimalizovaly důsledky palivové krize“.

Moderní psychiatrie identifikuje některé stavy člověka, ve kterých opouští realitu – od plic (které nejsou patologií) až po ty, které ničí vědomí člověka.

Posloucháte tyto soudruhy z Moskvy a máte dojem, že jsou to pacienti psychiatrické kliniky. Jak jinak takové chování definovat?

Když zástupci kremelských úřadů začnou mluvit o mezinárodním právu, o nekalé soutěži a tak dále, normálnímu člověku to nesedí.

Moskva, drze porušující všechny možné i nemožné zákony, jak na domácím, tak na mezinárodním poli, vytvářející masu horkých míst po celé planetě, bezprecedentně narušující mírový řád v Evropě po druhé světové válce, zabírající část území sousedního státu , prohlašuje porušení mezinárodního práva.

Ruská federace, která uměle vytvořila na kontinentu nedostatek plynu, což vedlo k neuvěřitelnému skoku cen a vzrušení na trhu EU, což následně vyvolalo inflaci a další nepříjemné tendence, na svou adresu deklaruje nekalou soutěž.

Kreml, který občanům své země uškrtil jakoukoli příležitost nejen vyjádřit svůj názor, ale dokonce přemýšlet o tom, že má jiný názor než Kreml – a představitelé této vlády někoho obviňují z porušování svobody a demokracie.

Úroveň duševního stavu pacientů kremelského ústavu po takových prohlášeních je zpochybňována. Nabízí se však i otázka pro ty, kteří to vše sledují.

Úsilí Spojených států v otázce brzdění „SP-2“ je nepochybně chvályhodné, ale otázka je konkrétně pro americkou stranu: jak to bylo v létě, kdy Biden a Merkelová podepsali dohodu, která vlastně dala zelené světlo tomuto potrubí.

  Varování českého ministra zahraničí: Důsledky nastolení míru na Ukrajině

Stejnou otázku lze položit Evropské unii a jednotlivým zemím, které ji tvoří: jak můžete mluvit o nebezpečí tohoto kremelského projektu, prohlašovat, že jde o zbraň Moskvy proti svobodné Evropě, sledovat přímé vydírání plynem z Ruské federace – a zároveň uzavřít nové, dlouhodobé smlouvy s Moskvou v energetickém sektoru.

Při sledování celé této situace vyvstává pro představitele států Evropy i celého světa otázka – čtete knihy, učili jste ve škole dějepis?

Zeptejte se zástupců starší generace, kteří si ještě nepamatují takové a staré události spojené s pomocí Moskvy.

Zeptejte se Poláků, jak jim Sovětské Rusko v září 1939 „pomohlo“ bránit se nacistům. Výsledkem je sovětsko-nacistická přehlídka 22. září v Brestu a rozkouskování Polska.

Zeptejte se Maďarů, jejichž vůdce je dnes jedním z hlavních „přátel Putina“, budou mluvit o Budapešti v roce 1956 a potlačení maďarské revoluce Sověty.

Zeptejte se Čechů, i oni mají na co vzpomínat a vyprávět. Praha – 1968 – Sovětské tanky v ulicích české metropole – „pomoc“ Moskvy.

Takových příkladů si planeta pamatuje mnoho. Co je to „ruský svět“ chápe každý příčetný člověk a kdo nerozumí nebo nechce pronikat do historie, podívejte se na počínání dnešního Ruska – Sýrie, Libye, Moldavsko (Podněstří), Ázerbájdžán (Náhorní Karabach) , Gruzie (Abcházie a Jižní Osetie) a samozřejmě Ukrajina (okupovala Krym a zničila Donbas).

Kdekoli se objeví Moskva, vládne devastace, válka a chaos. Co ještě Evropané potřebují, aby to pochopili. Nebo se vám zdá, že uvedené příklady jsou příliš daleko?

Pak si vzpomeňte na teroristické útoky, které navrhl, zorganizoval a provedl Kreml: výbuchy v české Vrbetici, pokus o život Skripalových ve Velké Británii, útoky hackerů na kritickou infrastrukturu v Evropě a Spojených státech.

Přečtěte si příběh a podívejte se trochu dál, než je práh svého vlastního domu, protože nepřítel, který se od něj dnes zdá tak daleko, může být zítra ve vaší kuchyni s očekáváním svého „levného“ plynu.

  Další dno kremelského marasmu. Ruský velvyslanec je předvolán na polské ministerstvo zahraničí.

Nastal čas kriticky se podívat na svět a situaci v něm – nastala chvíle rozhodování.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com