Vláda v pátek přijme další opatření proti šíření covidu, uvedl Babiš

idnes.cz

Vláda v pátek přijme další opatření proti šíření epidemie covidu-19. Rádiu Impuls to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Naposled kabinet upravil opatření v pondělí, rozhodl například o podpoře podniků, kterým hrozí ekonomický propad.

Vláda podle Babiše navyšuje počet očkovacích míst, je připraven lůžkový dispečink. Dostatek je už podle premiéra po dodávce z Německa monoklonálních látek pro pomoc nemocným. Vláda v pondělí otevřela debatu o povinném očkování některých profesí proti covidu-19. Do konce týdne má posoudit povinnost meziresortní komise. Očkování by podle kabinetu mohlo být povinné i pro starší 60 let. Proti povinnému očkování se dnes vyjádřili zástupci nastupující vládní koalice Spolu s Piráty a Starosty.

Babiš příliš komentovat dnešní vystoupení kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) a dalších lídrů budoucí vlády k jejich plánům pro boj s koronavirem nechtěl. Vyzývají občany k očkování, včetně posilující dávky, a k omezení kontaktů. Příští vláda chce mimo jiné zavést povinné testy při rizikových kontaktech i pro očkované, uznávat jako covidové certifikáty PCR testy i protilátky, změnit pandemický zákon, lépe komunikovat s veřejností.

„Pan Válek dělá politiku, není v praxi, není na ministerstvu, já se divím, když takhle vystupuje,“ podotkl Babiš. Komentovat tiskovou konferenci lídrů budoucí pětikoalice podle něj je „mimo mísu“. Některá Válkova vyjádření jsou navíc v přímém rozporu s tím, co říkají experti, kteří jsou v odborných týmech nynější vlády ANO a ČSSD i budoucího kabinetu, uvedl Babiš. Zmínil například to, že budoucí vláda je podle Válka proti povinnému očkování některých věkových skupin. „Pan docent (Marián) Hajdúch včera (v úterý) navrhl povinné očkování všech nad 60 let,“ řekl.

Autor: ČTK

 

  V pondělí bylo pozitivních 42 pct testů a v nemocnicích víc lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com