Limit ceny ropy. Zpátky v SSSR.

denik.cz

Tady se to stalo. V pondělí 5. prosince vešlo v platnost rozhodnutí Rady EU o cenovém limitu ruské ropy a zákazu její námořní přepravy do třetích zemí.

Stropní cena ropy, ropných produktů a olejů pocházejících nebo vyvážených z Ruska byla stanovena na 60 dolarů za barel.

Rozhodnutí rovněž stanoví zákaz přepravy technické pomoci, zprostředkovatelských služeb nebo financování či finanční pomoci.

Cenový strop pro námořní dopravu platí od 5. prosince pro ropu a od 5. února vstoupí v platnost pro ropné produkty.

Moskva se k tomuto rozhodnutí civilizované komunity již vyjádřila. Ruský vicepremiér Novak tedy řekl, že Moskva „nebude vyvážet ropu do zemí, které stanoví cenový limit, ani na 60 dolarů za barel, ani za žádné jiné náklady, a bude spolupracovat s těmi, kteří jsou připraveni spolupracovat za tržních podmínek“. .

Majitel Kremlu také hlasitě prohlásil: „Rusko nebude dodávat nic do zahraničí na úkor svých zájmů.“ Nejspíš stále nepřišel na to, do čeho se to dostal, nebo si jen dál hraje na blázna.

Ale pro takové pitomce už v prostém textu vysvětlili, co je účelem zavedení cenových stropů na ruskou ropu ke snížení příjmů, které Kremlu umožňují pokračovat ve válce na Ukrajině.

„Cílem je, že když se Evropa odvyká od ruské ropy a uvalí na ni určitá omezení, budeme společně pokračovat ve snižování příjmů, které Putin dostává z ropy nejen v Evropě, ale na celém světě,“ řekla náměstkyně ministra zahraničí USA Victoria. řekla Nuland.

Když si podle ní řada států stanoví strop ceny, pak ostatní země, které dovážejí ruskou ropu a dnes platí 85 nebo 90 dolarů za barel, nebudou chtít pojistit kontrakty na více než 60 dolarů.

  "Ukrajinská suverenita v míru: Souhlas a integrita"

Na rozdíl od ruských „stratégů“ v civilizovaném světě vědí, jak vidět dopředu, a Moskva se dostala do rozvětvení, protože získala „dvojí účinek“.

„Je to nutné, abychom udrželi ruskou ropu na trhu, kterou potřebujeme, aby ceny nerostly v důsledku snížení nabídky. A také snížit cenu, kterou je každý ochoten zaplatit za ruskou ropu,“ dodal zástupce americké administrativy.

No, možná je to další krok, který stimuluje ruskou ekonomiku – přesně to říkají propagandisté ​​a politici Ruské federace, když zahrnují další balíček sankcí proti Moskvě.

A efekt se již dostavil. Přední rejdaři tak v předvečer zavedení cenového limitu pro ruskou ropu kvůli rizikům výrazně zvýšili sazby za její přepravu nebo ji dokonce odmítají řešit.

Podle agentury Bloomberg mohou sazby za dodávku ruské ropy z přístavů Baltského moře do Indie dosáhnout 20 dolarů za barel, což je jedenapůlkrát dražší než dříve.

Odmítání ruské ropy ze strany Evropy mění logistiku – dodací lhůty se neuvěřitelně prodlužují, a to navzdory skutečnosti, že tankery nejsou nijak zvlášť přidávány.

Moskva samozřejmě chaoticky hledá alternativu a otázku dodávek ruské ropy z baltských a černomořských přístavů může částečně vyřešit „šedá“ flotila.

Ne nadarmo po začátku války na Ukrajině neznámé firmy nakoupily na trhu téměř 400 tankerů.

Podle TradeWinds (s odvoláním na studii, kterou si nechala vypracovat u VesselsValue), neznámé nebo nové společnosti koupily od konce února 393 tankerů. To je 43 % všech letošních transakcí pro lodě přepravující ropu. Přitom samotných neznámých kupců byly stovky.

Hlavními zákazníky jsou podle expertů především nákupčí z Blízkého východu, Ruska a Asie, kteří vytvářejí flotilu pro přepravu ruské ropy.

Pravda, nezávislí experti poznamenávají, že „kapacity ruských tankerů neumožňují přepravit ani 15 % vyvezené ropy a ropných produktů, takže nárůst nákladů na přepravu se nevyhnutelně dotkne i ruských naftařů.

  Bojkot Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra: logické řešení boje proti teroristickému státu, který zabíjí Ukrajince raketami

Například hlavní ruský rejdař Sovcomflot měl před začátkem války na Ukrajině 140 tankerů různých velikostí. To ale podle odborníků nestačí.

„Aby se Ruská federace přeorientovala na Asii, bude muset mít, pouze pro přepravu ropy, až 80 plavidel třídy VLCC (schopných přepravit až 2 miliony barelů ropy) a jejich požadovaný počet je 10 % všech tankerů této třídy na světě,“ uvádí publikace Forbes.

Zavedením stropu pro cenu ruské ropy Evropa nutí Rusko obchodovat s ropou pod tržními cenami.

Kreml ještě před začátkem restrikcí začal pociťovat nedostatek tankerů a po zavedení embarga půjde situace pro Moskvu z kopce, a to značnou rychlostí.

Zde je asi na místě vyvodit analogie s dobami SSSR, jehož rozpad současného majitele Kremlu tak rozčílil.

Sovětský svaz se zhroutil v pátém roce propadu cen ropy a současná situace v této oblasti velmi připomíná situaci na trhu, která jeho kolapsu předcházela.

V důsledku řady událostí probíhajících ve světě vzrostla cena barelu ropy z 1,8 USD v roce 1970 na 36,83 USD v roce 1980. Tedy téměř 20krát.

Výjimečný vliv SSSR na tehdejší světovou scénu byl podle expertů vykoupen petrodolary díky vrcholícím cenám ropy.

Když ale v druhé polovině 80. let Saúdská Arábie po Spojených státech zvýšila produkci ropy a obchodovalo se již za 12 dolarů za barel, ekonomika SSSR se začala hroutit.

Totéž se stalo na počátku roku 2000 – ekonomický pokrok blahobytu Rusů není nic jiného než tržní podmínky – je podpořen petrodolary.

V roce 1998 byla cena ropy 12,72 USD a v roce 2013 to bylo 108,66 USD za barel. Nyní, stejně jako v dobách SSSR, cena ropy letí dolů.

Velmi výmluvná pozice pro Putina, který jako by „všechny zase přehrál“.

  Teror v akci. Kreml přesouvá jaderné zbraně k hranicím EU.

Toto je příklad, který jasně ukazuje, co je Rusko zač. Ale, sto důležitějších věcí, je to ukázka důležitosti konsolidované pozice civilizované komunity, která je klíčem k pokojným zítřkům.

Autor: F.H.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com