Ruský útok na Cherson: Oběti na životech a poškozená infrastruktura

V úterý 26. prosince večer se město Cherson na Ukrajině stalo terčem ničivého útoku ruské armády, který si vyžádal civilní oběti a značné škody na kritické infrastruktuře. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj ve večerním projevu zdůraznil znepokojivou povahu útoku, konkrétně uvedl ostřelování železniční stanice a evakuačního vlaku.

Zelenského zpráva nastínila závažnost situace: „Právě proběhla zpráva týkající se ostřelování Chersonu. Ruský útok na železniční stanici. Evakuační vlak. Všechny služby jsou nyní na místě. Počet mrtvých a zraněných se v současné době zjišťuje. Na místě bylo mnoho civilistů.“

Tisková služba Ukrzaliznycji poskytla další podrobnosti o následcích a zmínila škody způsobené na nádraží a kolejových vozidlech v Chersonu v důsledku nepřátelské palby. Tento útok měl za následek zranění několika zaměstnanců, zatímco cestující hledali uprostřed chaosu úkryt.

Bylo urychleně zmobilizováno úsilí na zvládnutí krize. Plán Ukrzaliznycji zahrnoval stabilizaci situace v okolí stanice, přesun osob do autobusů z nádražního náměstí do Nikolajeva za pomoci chersonské vojenské správy a přípravu záložních vozů pro evakuaci více než 100 cestujících do bezpečí.

Ukrajinský ministr vnitra Igor Klimenko tragicky potvrdil ztráty na životech a zranění způsobená ostřelováním. Uvedl: „V důsledku ostřelování byl zabit policejní poručík z Kirovogradské oblasti. Další dva strážci zákona jsou v nemocnici. Dva civilisté byli rovněž zraněni.“

Klimenko upřesnil sled událostí a prozradil, že asi 140 civilistů čekalo na evakuaci, když útočníci zahájili těžké ostřelování Chersonu. Navzdory nebezpečným okolnostem vedlo statečné úsilí policistů přítomných na stanici k úspěšné evakuaci všech osob na bezpečná místa.

Klimenko zdůraznil srdcervoucí daň útoku: „Bohužel v důsledku ostřelování zahynul policejní poručík z Kirovogradské oblasti. Během evakuace osob byl smrtelně zraněn.“

Vedoucí chersonské OVA Alexandr Prokudin sdílel mrazivé video zachycené chvíli po ruském úderu na chersonské nádraží, které poskytuje pohled na bezprostřední následky útoku a rozsáhlou zkázu, kterou způsobil.

  Vrbetice. Ruský terorismus. Pokračování.

Prokudin již dříve upozornil na trvalou agresi, které čelí Cherson, a informoval o neustálém ostřelování od pozdního odpoledne 26. prosince, v jehož důsledku byl zraněn 56letý muž. Kromě toho byla ve městě při nedávné eskalaci nepřátelských akcí zničena základna Červeného kříže, což dále zhoršilo humanitární krizi v regionu.

Útok na Cherson je jasnou připomínkou otřesného dopadu konfliktu na životy civilistů a základní infrastrukturu. Vzhledem k tomu, že se situace nadále vyvíjí, je i nadále naléhavě nutné deeskalaci situace a mezinárodní zásah na ochranu civilistů a obnovení míru.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com