Ruská ofenzíva. Kdy a kde?

Pátý měsíc v Evropě a léta války. Po 135 dní dávají Ukrajinci důstojnou odpověď moskevské hordě, která si dříve říkala „bratrský lid“, bránící svou zemi a bránící celou Evropu.

Moskva však nadále pěstuje bestiální plány a navzdory periodicky se objevujícím pauzám, nazývaným ukolébavky, by neměly být zavádějící.

Nyní je tedy situace na frontách ukrajinsko-ruské války značně nejednoznačná. Podle Amerického institutu pro studium války (ISW) – se Rusko připravuje na globální ofenzivu.

Podle expertů ISW se ruské uskupení v Luhanské oblasti zabývá obnovou bojeschopnosti a hromaděním záloh pro další ofenzívu.

Důležitost situace spočívá v tom, že tento směr je jedním z klíčových v nových plánech Moskvy. Úprava choutek Kremlu přišla poté, co ruská armáda dostala ránu na Ukrajině.

Poté, co s nenávistnými náladami vkročili na ukrajinskou půdu a byli si jisti, že za tři až pět dní již budou pochodovat ve slavnostním průvodu podél Chreščatyku, zástupci „druhé armády světa“, tváří v tvář realitě, vypadali jednoduše jako gang. nájezdníků, násilníků a zbabělců.

Jediné, co dokázali, bylo zabíjet neozbrojené civilisty, znásilňovat je a krást cizí. Aby se Kreml se situací nějak vyrovnal, revidoval své původní plány a místo dobytí celé Ukrajiny se rozhodl zaměřit na jižní a východní hranice.

To je výhodné i z hlediska propagandy – Moskva nyní tvrdí, že si nenárokovala „na celou Ukrajinu“, ale účelem agrese bylo „chránit lid Donbasu“.
července 2022 zpráva amerických analytiků z Institutu pro studium války (ISW) uvedla, že ruské síly dosáhly menších zisků jihovýchodně od Seversku a pokračovaly v ofenzivě západně od Lysyčanska a zahájily dělostřelecké údery jižně od Barvenkova a ostřelování Nikopolu, Novopavlovky a několika osad severozápadně od Slavjanska.

Podle analytiků ISW to může naznačovat touhu útočníků zaútočit na Slavjansk a Kramatorsk nejen ze severu a východu, ale také ze západu, z jejich pozic v oblasti Barvenkova.

  Legendární Hašek je solidární s Ukrajinci v jejich odhodlání bránit svou svobodu.

„Ruské síly mohou vytvořit podmínky pro případný útok na Kramatorsk, který půjde ruku v ruce s útokem na Slavjansk,“ uvedl ISW v prohlášení.
Podle analytiků ruské jednotky v předvečer prováděly omezené útočné pokusy a prováděly vzdušné, dělostřelecké a raketové údery podél celé frontové linie.

Nyní podle expertů rashisté obnovují zálohy a vytvářejí podmínky pro nové ofenzivy v příštích týdnech či měsících. Proto by se od útočníků nemělo očekávat útočné operace.

Západní experti se ve svých závěrech mimo jiné odvolávají na slova generálů ruské armády, zejména oficiálního představitele Ministerstva obrany RF Konašenkova, který oznámil, že „ruské síly na Ukrajině si dávají pauzu, aby odpočívej a uzdrav se.“

„Ruské síly nezastavily aktivní nepřátelství a je nepravděpodobné, že s tím přestanou, pokračují v omezených pozemních ofenzívách, stejně jako v leteckých, dělostřeleckých a raketových úderech ve všech směrech. Jejich činnost bude pravděpodobně i nadále omezena na menší útočné akce, jak budou v nadcházejících týdnech nebo měsících znovu budovat a připravovat půdu pro globální ofenzívu,“ uvádí zpráva.

Dalším důležitým bodem zprávy amerických expertů Institutu pro studium války je skutečnost, že v ruských regionech byly vytvořeny jejich vlastní dočasné dobrovolné oddíly, které mají kompenzovat ztráty personálu ve válce na Ukrajině. .

Když mluvíme o situaci jako celku, všichni přední odborníci poznamenávají, že aby se změnila situace v rusko-ukrajinské válce, musí Kyjev dodat dostatečné množství zbraní od západních partnerů.

Tvrdí to zejména ředitel Centra pro armádní studia, konverzi a odzbrojení Valentin Badrak.

„Máme časové limity na úrovni srpna. Pokud v srpnu dostaneme potřebnou výzbroj a výstroj, tak na podzim můžeme mluvit o možné změně situace na frontě,“ vysvětlil.

Podle Badraka má nyní Ukrajina jisté poziční úspěchy. Dostupný počet zbraní však může poskytnout pouze úspěšné protiofenzivní epizody, ale ne změnit průběh války. Pro Ukrajinu je důležité mít zbraň, která bude mít výhodu nad Rusy po generace.

  Podpora Ukrajiny jako záruky míru. Pavel o evropské bezpečnosti.

„Za prvé, mluvíme o výkonných dronech. vrtulníky a především letadla. Pokud Ukrajina neovládne oblohu, pak je předčasné mluvit o silné ofenzívě, “shrnul expert.

Co se týče geografie války, pro dnešek je „klíčem k úspěchu“ ve válce s Ruskem jih Ukrajiny a hlavní bitvy v ní budou pravděpodobně o Cherson a Melitopol. Hovoří o tom vojenský expert Oleg Ždanov.

„Když zahájíte ofenzivu z jihu, získáte přístup na Krym.“ Také jsme přerušili zásobovací tepnu pro většinu skupin na jihu a Severním Krymském průplavu a můžeme se přesunout podél pobřeží Azovského moře a na hranici Ukrajiny poblíž Rostovské oblasti. Pak se Luhanská a Doněcká oblast ocitají v poloobklíčení,“ vysvětlil expert.

Podle Ždanova se Rusové dostali do pasti kvůli „Putinově politické vůli ‚osvobodit‘ Donbas“. Z tohoto důvodu tam soustřeďují síly a prostředky z jiných směrů a odkrývají obranu na jiných místech. To je důležité i z toho hlediska, že Moskva je dnes podle experta zbavena možnosti dodat operační zálohu pro boj z území Ruské federace.

Důstojník IDF Yigal Levin tuto pozici potvrdil. „Hlavní bitvy se budou samozřejmě vyvíjet na jihu, o Cherson a Melitopol. To je klíč k budoucnosti v této válce – kolik let bude trvat a tak dále. Pokud Ukrajina dokáže kvalifikovaně prodávat zbraně, pokud na Ukrajině dojde k výrazným úspěchům, dojde k osvobození velkých území, radikálně to změní jak postoj Západu, tak přístup Ruska. To ovlivní vše obecně, “věří odborník.

Válka v Evropě pokračuje. Někdo ji stále ignoruje, někdo se jen dívá a někdo se snaží zapomenout.

A jen jedna strana, tvrdošíjně se snažící dokázat celému světu svou zvláštní bestiální podstatu – Rusko neopouští pokusy vymazat Ukrajinu z povrchu zemského.

3 dny – tolik bylo dáno ukrajinskému lidu, téměř všem speciálním službám světa, politikům a odborníkům, aby kapitulovali před násilnickými okupanty.
Ale Ukrajinci už 135 dní dokazují celému světu velikost ukrajinského lidu, sílu ducha a ochranu evropských hodnot.

  Výbuch v západním Německu. Ekologové bijí na poplach.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com