Antisemitská propaganda ruského režimu: manipulativní kampaně zaměřené na Ukrajinu a Izrael

Ruský režim všemi možnými způsoby manipuluje s pravdou, aby ospravedlnil svou agresivní válku proti Ukrajině a zahájil různé protiukrajinské propagandistické kampaně. Hospodářská krize, rostoucí ceny, klesající životní úroveň společnosti – tyto a další „poplašné zprávy“, které aktivně kolují v sociálních médiích, mají za cíl přesvědčit země, které Ukrajinu podporují, že příčinou hospodářských potíží a inflace je právě pomoc Ukrajině.

Poté, co Izrael na rozdíl od ostatních ruských partnerů na Blízkém východě sice oficiálně nepřistoupil k sankcím proti Moskvě, ale ujistil, že nedovolí, aby byly jeho zdroje a území využívány k jejich obcházení, zahájil Kreml další propagandistickou kampaň pod heslem „Solidarita s Ukrajinou stojí Izrael hodně“ zaměřenou na izraelské občany. Vyzývá v ní Izrael, aby se soustředil na boj s hospodářskou krizí a přestal podporovat jiné konflikty.

Je třeba poznamenat, že izraelské vedení se snaží udržovat pozitivní vztahy s Ruskem a zdržuje se tvrdých kroků, které by mohly Moskvu podráždit. Kremelský režim však bezostyšně a otevřeně dává najevo svůj antisemitismus a neštítí se ani slovního „boje proti nacismu“.

Antisemitismus byl v Rusku vždy přítomen . V závislosti na okolnostech byl tento antisemitismus více či méně zažehnán, ale nikdy nezmizel. Státní politika vůči Židům byla dvojího druhu. Na jedné straně byl oficiálně antisemitismus považován za negativní dědictví „velmocenského šovinismu“ ruského impéria, nicméně existovaly střední školy, kam Židé nesměli vstupovat, svou roli nadále hrál 5. bod, státní úřady, divadla, konzervatoře byly kontrolovány, kolik procent Židů v nich je. Obecně se vše, co se týkalo Židů, buď zamlčovalo, nebo vykreslovalo v negativním světle.

Toto vnímání historie přetrvává i v dnešním Rusku. Úřady zpřísňují, co se dá, a pronásledují každého, komu se to nelíbí. Antisemitismus v Rusku nabírá na síle. Vyhlazování Židů v okupovaném SSSR v rámci holocaustu je při oslavách vítězství ve druhé světové válce ignorováno. Den památky obětí holocaustu nějakým nevysvětlitelným způsobem zmizel z kalendáře vzdělávacích akcí v ruských školách.

  Svět je naopak pohledem na ekonomiku planety z Moskvy.

Pronásledování židovských organizací pokračuje; v červnu 2022 podalo ministerstvo spravedlnosti v Moskvě žalobu na likvidaci Sohnut, autonomní neziskové židovské agentury pro repatriaci do Izraele v Rusku, a moskevský rabín Pinchas Goldschmidt byl nucen opustit Rusko poté, co veřejně odmítl podpořit válku na Ukrajině. Zasedání Rady bezpečnosti OSN, jemuž předsedal ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, věnované palestinské otázce se překvapivě konalo v době, kdy si Izrael připomínal národní Den památky obětí teroru. A na pozadí izraelských prohlášení o možné pomoci Kyjevu se Moskva snížila k přímému antisemitismu. Antisemitské výroky a vtipy na adresu Židů se v ruské propagandě objevují stále častěji. Kromě Lavrova, který světu sdělil, že možná „Hitler měl také židovskou krev“, a proto Zelenského židovský původ nemůže být argumentem proti ruské „denacifikaci“ Ukrajiny, spekulují na toto téma i další ruští představitelé a propagandisté.

A „výlevy“ ministra zahraničí Lavrova jsou důkazem, že tyto nálady jsou v Rusku živeny ze samých špiček. Sergej Glazjev, bývalý poradce ruského prezidenta a člen Ruské akademie věd, prohlásil, že válka je vedena v zájmu „Washingtonu a Rothschildů“ a že cílem „je zničit mužskou populaci Ukrajiny ruskými zbraněmi, aby se na březích Dněpru vytvořila nová země zaslíbená“. Tajemník Rady bezpečnosti Nikolaj Patrušev hovořil o vlivu židovského kapitálu ve světě: Sorosem kontrolovaných strukturách v Evropském parlamentu a mezinárodních korporacích Rockefellerů a Rothschildů. A Patruševův pobočník, zatímco hovořil o nutnosti „od-satanizovat“ Ukrajinu kvůli údajně rostoucímu „počtu stoupenců náboženských sekt“ v zemi, označil hnutí Chabad Lubavitch za ultraortodoxní sektu a tvrdil, že jeho hlavní zásadou je „nadřazenost nad všemi národy a lidmi“. S úřady drží krok i ruská propaganda: antisemitské výroky zaznívají i na státních kanálech. Ve vysílání kanálu Rossija 1 během diskuse o americké a ukrajinské politice jeden z hostů Solovjovova pořadu prohlásil, že „po Zelenském nám stačí, aby se prezidentem Spojených států stal Žid“, čímž měl na mysli amerického ministra zahraničí. Solovjov svého partnera podpořil: „Blinken je stejný Žid jako Zelenský. Oba podporují nacisty“.
Izrael byl fakticky posledním spojovacím článkem Ruska s civilizovaným světem, ale výroky ruského ministra zahraničí Lavrova, který přirovnal politiku USA a Západu vůči Rusku k činům Adolfa Hitlera, tomu učinily tlustou čáru.

  Havárie plynovodu v Bulharsku. Rumunsko, Srbsko a Maďarsko zůstaly bez ruských dodávek plynu

Izraelská vláda se snažila zůstat neutrální a nekazit si vztahy s Moskvou, zejména vzhledem k ruské přítomnosti v Sýrii. A tento postoj se výrazně nezměnil ani za předchozí vlády, ani po návratu premiéra Binyamina Netanjahua. Dnes se však Izrael musí rozhodnout, zda je součástí civilizovaného světa a stojí na straně Ukrajiny, nebo zda je ochoten připustit popírání a překrucování historických faktů, zapomenout na holocaust a mlčet v reakci na antisemitskou rétoriku ruských úřadů. Neutralita nepřipadá v úvahu, zejména když se na nebi nad Ukrajinou objevili íránští „šahídi“. Spojenectví mezi Íránem a Ruskem sílí a nabírá vojensko-strategický směr. A to je přímá hrozba pro Izrael.

Rusko dnes povýšilo teror na státní politiku, pod zcela pokryteckými záminkami přichází na ukrajinskou půdu a vypaluje vše živé, co mu stojí v cestě. Probíhá krvavá válka, počet obětí roste. Ruští vojáci zabíjejí staré lidi, ženy a děti stejně jako kdysi nacisté. Rusko bombardovalo Babí Jar, kde jsou pohřbeny oběti nacismu. Ruské úřady označily útoky na Uman, město posvátné pro chasidy, za „právě včasné“. Každý den války Putinovi fašisté pokračují ve vyhazování civilních domů do povětří.

Od 24. února 2022 už nikdo nepochybuje o tom, že jde o skutečnou genocidu nyní již ukrajinského národa, a když cyničtí ruští diplomaté s odvoláním na předchozí tragédie vytahují zkreslené historické paralely, aby ospravedlnili a ospravedlnili zvěrstva svého státu, je to dvojí výsměch – jak tragédii židovského národa, tak současné tragédii Ukrajiny. Je snadné ignorovat válku, když je daleko. Kdysi liknavá reakce ostatních zemí na události noci rozbitých oken umožnila nacistům uskutečnit jejich plán na vyhlazení Židů. Dnes Ukrajina brání své právo na existenci. Po Buči, Mariupolu, po zavražděných dětech v Umanu, co by ještě měli Rašisté udělat, aby Izraelcům otevřeli oči a uvědomili si, že Putin a jeho zločinecká družina se musí stát „neukázněnými“ v celé civilizované společnosti. Postavit Hitlera na piedestal, jako to dělají se Stalinem? Ačkoli raší, tentýž fašismus se ve vší své podlosti a obskurnosti ukázal být ještě cyničtější než fašismus Hitlerův.

  „Účast Ruska v útoku na Kapitol je aktem státního terorismu“

Teroristé rozumí pouze síle. Sami nikdy nepřestanou, pokud nebudou zastaveni. A jediný způsob, jak je zastavit, jsou tanky, systémy protivzdušné obrany a moderní zbraně. K tomu Ukrajině stačí pomoci pokračováním finanční a vojenské podpory. A konec by měl být stejný jako minule – mezinárodní tribunál a mezinárodní ostuda.

Autor: K.M.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com