Budeme svědky nového Mnichova 1938?

Rusko-ukrajinská válka trvá již přes 3 měsíce. Stává se vleklým konfliktem, kterého konec je prozatím v nedohlednu. Nadále probíhá zbytečné krveprolévání, kdy umírají desítky vojáků i civilistů. Válka má dalekosáhlé dopady na celou evropskou ekonomiku a prý už stojíme na prahu další hospodářské krize. Všichni by uvítali mírovou smlouvu a konec války. Asi hlavně z těchto důvodů se v posledních dnech začaly ozývat hlasy, které radí Ukrajině ustoupit ruským územním požadavkům a válku tak zastavit.

Názory z USA: ustoupit Rusku

Napjatou válečnou atmosférou nejvíce zarezonovaly hlasy, které přišly z USA. Podle listu The New York Times by se Kyjev pro zajištění míru v Evropě měl konečně smířit s tvrdými ústupky vůči Kremlu.

Další podobný názor zazněl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. A neřekl ho nikdo jiný než velmi známý Henry Kissinger. Tento bývalý americký ministr zahraničních věcí ze 70. let, který pochází z Německa a v roce 1938 musel z vlasti kvůli svému původu emigrovat do USA, zítra, tedy 27. května 2022 oslaví už své 99. narozeniny. V Davosu vyslovil názor, že by Ukrajina měla přijmout okupaci Krymu a ustoupit tak ruským požadavkům.

Ukrajinský prezident takové rady kategoricky odmítá

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj všechny tyto snahy razantně odmítl. Poukázal na paralelu s Mnichovem 1938 a Československem. Ostře za jejich názory zkritizoval noviny The New York Times a také Henryho Kissingera, a jejich postup označil jako mnichovanství.

Z jeho vlastních slov: „The New York Times možná už něco podobného napsal v roce 1938.“ Na adresu Henryho Kissingera uvedl: „Vyvolává to pocit, že pan Kissinger nemá v kalendáři rok 2022, ale 1938.“

Z toho lze pochopit, že Ukrajina jakékoli podobné rady nehodlá přijmout. Pro Zelenského je jakýkoli územní ústupek vůči Rusku nepřijatelný kvůli milionům Ukrajinců, který v oblastech Donbasu, Luhansku a Krymu žijí. Uvedl také, že prioritou je ukrajinský lid, a ne snaha některých lidí o ukončení války za každou cenu jen proto, aby se mohli opětovně scházet s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

  Když se Kaliningrad znovu stane Německem, a Koenigsberg se vrátí domů?

Zelenskyj také opět vyzval země NATO, aby dodaly Ukrajině další zbraně. Z jeho kroků je evidentní, že ustupovat nebude, naopak hodlá bránit dál celé ukrajinské území. V případě války s agresorem, kterým Rusko rozhodně je, je to jediné správné řešení. Územní ústupky většinou k ničemu nevedou, o čem nás přesvědčil už Mnichov 1938.

Tenkrát v září se Chamberlain za Velkou Británii, Mussolini za Itálii, Daladier za Francii a Hitler za Německo dohodli na tom, že Československo musí postoupit Sudety nacistické říši. Francie a Velká Británie se tak vehementně snažili vyhnout válce v Evropě. Obětovali Československo, ale žádný výsledek to nepřineslo.

Paralely mezi roky 2022 a 1938 jsou s ohledem na historii a důsledky činů tehdejších politiků až strašidelné. Volodymyr Zelenskyj tudíž zastává jediný správný názor, a historie ho v tom utvrzuje.

Autor: Marek Kočan

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com