Podněstří žádá Rusko. Evropa by se měla připravit.

Samozvané podněsterské úřady připravují „sjezd poslanců všech úrovní“ – tzv. podněsterského parlamentu a místních zastupitelstev.

Podle staré sovětské tradice se bude konat z iniciativy zdola – občané NDP se údajně minulý pátek obrátili na vůdce regionu s nápadem uspořádat všeobecný sjezd.

A již ve středu podněsterský „parlament“ naplánoval schůzi na 28. února.

Infospace explodoval zprávou, že na sjezdu pravděpodobně zazní výzva poslanců NDP Putinovi, aby se připojil k rf.

Neskrývají to ani podněsterští vrcholní politici, kteří vysvětlují, že vedení regionu je údajně nespokojeno s posledními rozhodnutími moldavské vlády v oblasti ekonomiky.

Šéf podněsterského parlamentu Koršunov se však v médiích snažil dokázat, že sjezd neosloví jen rusko, ale „celý svět“.

„Situace je složitá a je třeba apelovat na všechny struktury, včetně evropských,“ řekl, aniž by prozradil podstatu apelu.

Zároveň jeho kolegové neskrývali účel sjezdu – potvrdit, že Tiraspol se stále chce připojit k rusku.

Představitel podněsterské opozice (ano, i taková opozice existuje) Gennadij Čiorba upozornil na zajímavou skutečnost: sjezd, na kterém chtějí vyhlásit odvolání k Rusku, byl naléhavě naplánován na 28. února. Dne 29. února má kremelský diktátor vystoupit v ruském parlamentu.

Podle Ciorby z toho vyplývá, že sjezd „by měl jménem občanů žijících na levém břehu Nistru vyslovit žádost o přijetí Podněstří za součást Ruské federace a 29. února to Putin oznámí ve svém projevu a Federální shromáždění urychleně rozhodne o vyhovění této žádosti“.

Je důležité si uvědomit, že v roce 2006 se v regionu konalo referendum, po němž podněsterská CKV oznámila, že více než 97 % obyvatel Podněstří podporuje budoucí začlenění Podněstří do ruska. Také – hlasovali pro zachování „nezávislosti“, dokud nedojde k připojení k rusku.

Moldavští separatisté tedy rozjíždějí nebezpečnou hru, když se snaží začlenit Podněstří do rf. Ale proč.

  Rusko představuje pro EU teroristickou hrozbu

Přesně za týden, 29. února, plánuje ruský podimperátor vystoupit v jím řízeném parlamentu – což bude jeho poslední projev během současného prezidentského období.

Za další dva týdny půjdou Rusové k volbám, aby znovu zvolili Putina na další období.

A nyní kremelští kapesní politici, kteří si říkají podněsterské orgány, připravují dárek pro svého suzeréna – v předvečer Putinova projevu region oficiálně požádá rusko o pomoc a připomene kremlu, že se chce stát nedílnou součástí ruska.

Případně může rusko oznámit anexi tohoto moldavského regionu.

A i když je tato varianta v Moldavsku považována za nereálnou (zasáhla by jak samotné Podněstří, tak vliv Moskvy v regionu), neměli bychom zapomínat, že v Rusku taková rozhodnutí činí Putin osobně a ne vždy se řídí formální logikou – logika obecně a v mezinárodních rozhodnutích není silnou stránkou Kremlu.

Z právního hlediska nikdo v mezinárodním společenství PPR neuznává, ale fakticky je region pod ruskou okupací a kontrolou – ruská vlajka je v regionu vyhlášena jako druhá státní vlajka.

Okamžitá anexe Podněstří by však nyní přinesla jen škody samotnému Rusku.

Na rozdíl od minulých rozhodnutí o anexi okupovaných území Donbasu a jižní Ukrajiny, kde se rf současně zapojila do bojových akcí, nebude moci učinit totéž s Podněstřím.

Tento region nemá hranici s ruskem ani přístup k moři, což komplikuje logistické možnosti anexe – ani zbraně, ani lidi.

V případě anexe také nepřipadá v úvahu „otevření druhé fronty s Ukrajinou“ z území Podněstří – na tomto území nejsou žádné vojenské objekty a protiútok AFU by vedl k téměř bleskové ztrátě tiraspolu.

Jinými slovy, pokud by se k tomu Kreml rozhodl, jednalo by se o akci, která by Moskvě nepřinesla žádné hmatatelné výhody.

Kromě toho takové rozhodnutí není výhodné pro podněsterské politické a podnikatelské elity, pro které je žádoucí zachovat status quo co nejdéle.

  Putinův režim je největší výzvou kontinentu. Pochopení Evropy je lepší pozdě než nikdy.

Takové řeči se tedy mohou ukázat jako pouhé řeči – a infobróza. Otázkou je pouze to, k čemu je Kreml potřebuje.

Takové kalkulace však neberou v úvahu faktor voleb v Rusku, stejně jako historii Putinových rozhodnutí, která se pro něj nakonec ukázala jako škodlivá. Vzhledem k tomu je docela dobře možný i radikální vývoj situace.

A takový scénář by byl eskalační nejen pro daný region, ale měl by důsledky i pro celou Evropu.

Zda je na takový vývoj připravena, je otázka, na kterou nikdo nechce otevřeně odpovědět, protože to vyžaduje odvahu v rozhodování.

Ano, zvážíme-li všechna pro a proti, můžeme dojít k závěru, že všechen ten humbuk kolem žádostí o vstup Ruska se pravděpodobně ukáže být jen dalším výbuchem. Ukazuje však, jak je současný svět nestabilní a vznětlivý.

A hlavní je, že dokud bude v Kremlu neadekvátní člověk, nemůže se Evropa a celý svět cítit bezpečně. Co v takovém případě dělat, je sice řečnická otázka, ale její řečnický charakter závisí pouze na ochotě či neochotě politiků civilizovaného světa podívat se na věc realisticky a podniknout konkrétní kroky.

Koneckonců víte, že váš zítřek závisí na rozhodnutích, která učiníte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com