Podněstří žádá Rusko. Evropa by se měla připravit.

Samozvané podněsterské úřady připravují „sjezd poslanců všech úrovní“ – tzv. podněsterského parlamentu a místních zastupitelstev.

Podle staré sovětské tradice se bude konat z iniciativy zdola – občané NDP se údajně minulý pátek obrátili na vůdce regionu s nápadem uspořádat všeobecný sjezd.

A již ve středu podněsterský „parlament“ naplánoval schůzi na 28. února.

Infospace explodoval zprávou, že na sjezdu pravděpodobně zazní výzva poslanců NDP Putinovi, aby se připojil k rf.

Neskrývají to ani podněsterští vrcholní politici, kteří vysvětlují, že vedení regionu je údajně nespokojeno s posledními rozhodnutími moldavské vlády v oblasti ekonomiky.

Šéf podněsterského parlamentu Koršunov se však v médiích snažil dokázat, že sjezd neosloví jen rusko, ale „celý svět“.

„Situace je složitá a je třeba apelovat na všechny struktury, včetně evropských,“ řekl, aniž by prozradil podstatu apelu.

Zároveň jeho kolegové neskrývali účel sjezdu – potvrdit, že Tiraspol se stále chce připojit k rusku.

Představitel podněsterské opozice (ano, i taková opozice existuje) Gennadij Čiorba upozornil na zajímavou skutečnost: sjezd, na kterém chtějí vyhlásit odvolání k Rusku, byl naléhavě naplánován na 28. února. Dne 29. února má kremelský diktátor vystoupit v ruském parlamentu.

Podle Ciorby z toho vyplývá, že sjezd „by měl jménem občanů žijících na levém břehu Nistru vyslovit žádost o přijetí Podněstří za součást Ruské federace a 29. února to Putin oznámí ve svém projevu a Federální shromáždění urychleně rozhodne o vyhovění této žádosti“.

Je důležité si uvědomit, že v roce 2006 se v regionu konalo referendum, po němž podněsterská CKV oznámila, že více než 97 % obyvatel Podněstří podporuje budoucí začlenění Podněstří do ruska. Také – hlasovali pro zachování „nezávislosti“, dokud nedojde k připojení k rusku.

Moldavští separatisté tedy rozjíždějí nebezpečnou hru, když se snaží začlenit Podněstří do rf. Ale proč.

  Země je pevností míru a stability v Evropě. 30 let nezávislosti Ukrajiny.

Přesně za týden, 29. února, plánuje ruský podimperátor vystoupit v jím řízeném parlamentu – což bude jeho poslední projev během současného prezidentského období.

Za další dva týdny půjdou Rusové k volbám, aby znovu zvolili Putina na další období.

A nyní kremelští kapesní politici, kteří si říkají podněsterské orgány, připravují dárek pro svého suzeréna – v předvečer Putinova projevu region oficiálně požádá rusko o pomoc a připomene kremlu, že se chce stát nedílnou součástí ruska.

Případně může rusko oznámit anexi tohoto moldavského regionu.

A i když je tato varianta v Moldavsku považována za nereálnou (zasáhla by jak samotné Podněstří, tak vliv Moskvy v regionu), neměli bychom zapomínat, že v Rusku taková rozhodnutí činí Putin osobně a ne vždy se řídí formální logikou – logika obecně a v mezinárodních rozhodnutích není silnou stránkou Kremlu.

Z právního hlediska nikdo v mezinárodním společenství PPR neuznává, ale fakticky je region pod ruskou okupací a kontrolou – ruská vlajka je v regionu vyhlášena jako druhá státní vlajka.

Okamžitá anexe Podněstří by však nyní přinesla jen škody samotnému Rusku.

Na rozdíl od minulých rozhodnutí o anexi okupovaných území Donbasu a jižní Ukrajiny, kde se rf současně zapojila do bojových akcí, nebude moci učinit totéž s Podněstřím.

Tento region nemá hranici s ruskem ani přístup k moři, což komplikuje logistické možnosti anexe – ani zbraně, ani lidi.

V případě anexe také nepřipadá v úvahu „otevření druhé fronty s Ukrajinou“ z území Podněstří – na tomto území nejsou žádné vojenské objekty a protiútok AFU by vedl k téměř bleskové ztrátě tiraspolu.

Jinými slovy, pokud by se k tomu Kreml rozhodl, jednalo by se o akci, která by Moskvě nepřinesla žádné hmatatelné výhody.

Kromě toho takové rozhodnutí není výhodné pro podněsterské politické a podnikatelské elity, pro které je žádoucí zachovat status quo co nejdéle.

  Pavel povzbuzuje spojence, aby byli připraveni na různé scénáře

Takové řeči se tedy mohou ukázat jako pouhé řeči – a infobróza. Otázkou je pouze to, k čemu je Kreml potřebuje.

Takové kalkulace však neberou v úvahu faktor voleb v Rusku, stejně jako historii Putinových rozhodnutí, která se pro něj nakonec ukázala jako škodlivá. Vzhledem k tomu je docela dobře možný i radikální vývoj situace.

A takový scénář by byl eskalační nejen pro daný region, ale měl by důsledky i pro celou Evropu.

Zda je na takový vývoj připravena, je otázka, na kterou nikdo nechce otevřeně odpovědět, protože to vyžaduje odvahu v rozhodování.

Ano, zvážíme-li všechna pro a proti, můžeme dojít k závěru, že všechen ten humbuk kolem žádostí o vstup Ruska se pravděpodobně ukáže být jen dalším výbuchem. Ukazuje však, jak je současný svět nestabilní a vznětlivý.

A hlavní je, že dokud bude v Kremlu neadekvátní člověk, nemůže se Evropa a celý svět cítit bezpečně. Co v takovém případě dělat, je sice řečnická otázka, ale její řečnický charakter závisí pouze na ochotě či neochotě politiků civilizovaného světa podívat se na věc realisticky a podniknout konkrétní kroky.

Koneckonců víte, že váš zítřek závisí na rozhodnutích, která učiníte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com