Putinův režim je největší výzvou kontinentu. Pochopení Evropy je lepší pozdě než nikdy.

irozhlas.cz/

Evropský parlament přijal usnesení, ve kterém režim ruského prezidenta Putina nazývá největší výzvou pro bezpečnost Evropy. Tento dokument podpořilo 494 evropských poslanců.

Usnesení Evropského parlamentu vychází ze zprávy litevského poslance, který orgánům EU doporučuje, aby přehodnotily vztahy s Ruskem.

Dokument zejména vyzývá EU, aby byla připravena neuznávat výsledky ruských voleb do Státní dumy, posílit její obranný potenciál „ovládnout Rusko“ a zavést nové sankce kvůli okupaci Donbasu a Krymu. Putinův režim byl nazýván „stagnující autoritářská kleptokracie vedená celoživotním prezidentem obklopeným oligarchy“.

Dokument uvádí, že „Všechna kritická opatření navrhovaná v tomto doporučení jsou zaměřena na režim prezidenta Putina, jakož i jeho kriminální činy a protidemokratické politiky.“

No, i když se zpožděním, ale vypadá to, že evropští politici si postupně začínají uvědomovat, jak destruktivní, a to nejen pro kontinent jako celek, ale také pro každou zemi Starého světa zvlášť (a tedy každého jednotlivého úředníka a politika v této zemi), jsou činy neadekvátního kremelského schizofrenika.

Tento dokument lze samozřejmě připsat sérii „spravedlivých prohlášení“, která trvají déle než jeden rok, protože rozlišení jsou jen slova, ale čím jasnější takové formulace jsou, tím dřívější akce začnou. Dokument navíc obsahuje výzvy k velmi specifickým akcím.

Poslanci EP proto vyzývají ke snížení závislosti EU na ruském plynu, ropě, železe, oceli, hliníku a niklu.

Je pravda, že toto znění je poněkud v rozporu s kroky stejné EU (zejména jejích jednotlivých členů) v otázce Nord Stream 2, která je právě tím nejvýraznějším příkladem rostoucí závislosti Evropy na ruských zdrojích a rostoucího vlivu Moskvy na země Společenství .

Možná, že „zjevení“, které, soudě podle dokumentu, přijde na mysli evropským poslancům, pomůže zastavit bezpráví eskalované Kremlem a situace s „SP-2“ bude mít pokračování příznivé pro EU, a ideálně – konec.

  Putinův režim je pro Ukrajinu hlavní vnější hrozbou - zpravodajská služba Ukrajiny

Ačkoli, šťastný konec v otázce ruského plynovodu (a dodávek plynu obecně), různé země EU chápou každý svým způsobem, což již vedlo k určitému, mírně řečeno, nedorozumění v rámci EU a v budoucnu může hrozit vážné rozdělení komunity, které v zásadě Moskva hledá.

Z tohoto úhlu pohledu je usnesení přijaté Evropským parlamentem důležitým, i když opožděným, ale přesto nezbytným krokem v otázce sjednocení evropských politiků, jejich jednoty v porozumění a v důsledku toho shromáždění ke konfrontaci hrozbu, kterou Kreml představuje pro Evropu a svět jako celek.

Moskva, dokonce reagující na takové akce politiků EU, potvrdila správnost jejich jednání. Úplné ignorování mezinárodního práva, pozice absolutního nedorozumění a hlavně neochota hledat společnou řeč a konstruktivní dobré sousedství – to je základ politiky Kremlu.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Peskova, který se pokoušel ze situace „dostat“, obvinil Evropu z vlastního pochybení. Údajně s lítostí poznamenal, že ve zprávě Evropského parlamentu o Rusku nejsou plány na zahájení dialogu s Moskvou a tímto způsobem diskutují nahromaděné problémy.

Stará, oblíbená pozice Ruské federace je předstírat, že ničemu nerozumíte (nebo obecně, že se nic neděje), obviňovat všechny kolem (hledat vnější nepřátele) a pokračovat v agresivní politice, a to jak ve vnější aréně a proti vlastním lidem, životní úroveň, která se stále snižuje.

Současně oligarchové obklopení Putinem pokračují ve zvyšování svého bohatství, nezapomínají na svého patrona, velkoryse obdarovávají toho druhého „skromnými“ dary, jako je (podle vůdce ruské opozice Navalného) panství o velikosti několik evropských států, ve kterých se například toaletní kartáč spolu se stojanem svou hodnotou rovná ročnímu důchodu ruského starce.

A to je jen jeden fakt a kolik jich je po celé zemi – takoví „skromní“ přátelé prezidenta Putina, kteří vykrmují na úkor obyčejných Rusů.

Pouze to, zdá se samotným občanům Ruské federace, stále není jasné, protože vytrvávají a zjevně jsou připraveni vydržet dále. Ale koneckonců existuje příležitost odolat. A pokud ne shromážděním (pro které v Ruské federaci můžete získat velmi specifické období), pak existují další možnosti.

  Bělorusko. Lukašenko. Represe.

Jednou z nich jsou volby, které dnes začaly v Rusku. A i když je tento proces v Ruské federaci volbou bez volby, i když nic nezávisí na obyčejném Rusovi, ale je to příležitost alespoň se pokusit změnit realitu, deklarovat touhu po změně, nesouhlas se současným průběhem události s aktuálním řádem, nebo spíše nepořádkem ….

Ale to je právo obyvatel Ruské federace, jejich volba a rozhodnutí. Volba je mezi minulostí, jaká byla a je, a budoucností – možnou budoucností, která nemusí být stejná jako minulost. Nebo tak – volba je pro Rusko.

A to je lekce pro Evropu – jasný obraz toho, jak to může být a co to může být. A důvod zamyslet se nad tím, zda se občané EU chtějí pohnout kupředu a rozvíjet se, nebo umožnit Kremlu přivést sem „ruský svět“.

Historie zná příklady, Evropa si pamatuje. A je velmi důležité, aby byly hodiny z historie řádně čteny.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com