Nord Stream 2 a americko-německé vztahy

Nord Stream 2 je projekt který má přivádět zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Aby byl projekt Nord Stream 2 dokončen bez nových amerických sankcí, navrhuje německá vláda nové americké administrativě Joe Bidena zvýšit podporu Ukrajiny.

Německé vydání Handelsblatt o tom píše s odkazem na zdroje ve vládních kruzích v Berlíně.

Zajímavé je, že úředníci k ničemu nekomentují. Je však také důležité, aby Amerika právě druhý den rozhodně prohlásila, že pokud se stavba nezastaví, USA zavedou sankce.

Ekologie

Publikace konstatuje, že Ukrajina musí pomoci EU dosáhnout jejího ambiciózního cíle, kterým je do roku 2050 dosáhnout klimaticky neutrální situace. „Největší země v Evropě by měla hrát ústřední roli v rámci EU Green Deal a ve střednědobém horizontu bude dodávat do EU 7,5 gigawattů zeleného vodíku,“ uvádí se v článku.

Zde se ale uznávaný vydavatel mýlí, němečtí odborníci se domnívají, že plyn nepomůže Německu, aby se stalo ekologičtějším.

Za účelem dosažení cílů v oblasti klimatu například upozorňují autoři studie Institutu německé ekonomiky (DIW), že je nutné do roku 2030 snížit na polovinu podíl plynu v energetické bilanci a do roku 2040 jej úplně opustit. Pro takovou radikální restrukturalizaci v energetickém sektoru bude EU potřebovat asi tři biliony eur, ale dva z nich lze podle DIW najít snížením dovozů ropy a zemního plynu.

Skupina vědců z hnutí Scientists fór Future, která byla vytvořena v roce 2019 v Německu, Rakousku a Švýcarsku, také nepovažuje plyn za vhodný nosič energie, dokud obnovitelné zdroje nepokryjí všechny potřeby. „Zemní plyn nemůže být technologií pro přechod do budoucnosti bez uhlovodíků,“ uvádí publikace na webových stránkách hnutí.

Pokud vezmeme v úvahu únik metanu během výroby a přepravy, autoři poukazují na to, že „za určitých podmínek může mít zemní plyn stejnou negativní klimatickou rovnováhu jako uhlí“.

  Další kremelský zločin byl v Amsterdamu odmítnut. Evropa udržuje pořádek a demokracii

Geopolitický projekt

Podle USA je plynovod «Nord Stream 2» ruským geopolitickým projektem, jehož cílem je rozdělit Evropu a oslabit evropskou energetickou bezpečnost. „Jak říká prezident, Nord Stream 2 je špatným obchodem – pro Německo, pro Ukrajinu a pro naše spojence a partnery ve střední a východní Evropě,“ uvedl ministr Blinken.

Sankční zákon, který vstoupil v platnost v letošním roce, požaduje, aby americké ministerstvo zahraničí uvalilo sankce na podniky, které pomáhají pokládat potrubí nebo poskytují služby, jako například pojištění. Téměř dvě desítky firem, převážně pojišťoven, nedávno projekt kvůli hrozbě sankcí ze strany Washingtonu opustily, napsala agentura Reuters.

Potřebuje Německo nový plynovod?

Pokud jde konkrétně o Nord Stream 2, ani někteří příznivci plynu jako přechodné technologie nevidí potřebu nového plynovodu. Podle odborníků na energii z DIW Franzisky Holzové a Claudie Kemfertové jsou Evropská unie a Německo schopny uspokojit své potřeby zemního plynu kdykoli, bez nutnosti dalších potrubí. Vztahují se na stávající zdroje dodávek plynu – z Nizozemska, Velké Británie, Norska, severní Afriky, tři plynovody z Ruska plus budoucí dodávky LNG ze Spojených států.

Thilo Schaefer z Institutu pro německou ekonomiku v Kolíně nad Rýnem (IW) s tímto hodnocením souhlasí. „Nord Stream 2 není nutný k zajištění spolehlivého zásobování (s plynem – pozn. Red.),“ Říká.

Celý článek v německých novinách obecně vypadá spíše jako blaf nebo dezinformace než jako skutečná situace. Realita je taková, že se Spojené státy nevzdají sankcí a reputace Německa je nyní důležitější. Výsledkem bude, že Rusko opět zůstane z ničím, ale bude vinit celý svět.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com