Sněmovnu zřejmě čeká další debata o nouzovém stavu

Sněmovna zřejmě bude příští týden v souvislosti s koronavirovou krizí opět jednat o prodloužení nouzového stavu, o což má vláda požádat poslance v pondělí. Členové dolní komory se sejdou vedle pokračující řádné schůze hned na třech schůzích mimořádných. Na jejich programu jsou například různé sociální předlohy a debata o Národním plánu obnovy, na který by mělo Česku připlynout z unijního rozpočtu kolem 170 miliard korun.

Řádná březnová schůze bude pokračovat posledním týdnem od úterního odpoledne. Na programu je mimo jiné opět verdikt o senátním vetu zavedení až třímilionové sankce pro podnikatele a firmy za porušování protikoronavirových restrikcí vydaných podle krizového zákona. Sněmovna o něm dosud nerozhodla i kvůli covidovým karanténám v provládním táboře a je možné, že hlasování znovu odloží.

Na stejný den je totiž svolána mimořádná schůze k vládním i poslaneckým sociálním zákonům v prvním a ve druhém čtení. Patří k nim přeměna dětských skupin na jesle, zvýšení dětských přídavků a některých příspěvků na péči, zpřísnění pravidel pro vyplácení dávek v hmotné nouzi a úprava odměny pěstounů a financování klokánků a podobných dětských domovů. Na pátek je z podnětu části opozice i koalice svolána schůze k Národnímu plánu obnovy, který má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu Evropské unie. Poslanci chtějí slyšet, jak hodlá vláda peníze využít. Ve středu v podvečer by měla Sněmovna projednat na další mimořádné schůzi poslaneckou předlohu o odkladu zavedení takzvaného chráněného účtu pro dlužníky v exekuci.

Prodloužení nouzového stavu navrhuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli tomu, že chce udržet přísné protiepidemické restrikce včetně zákazu cestování mezi okresy i o velikonočních dnech, tedy nejméně do prvního dubnového pondělí. Nynější stav nouze končí v neděli 28. dubna. Menšinová vláda ANO a ČSSD zatím nemá v dolní komoře dojednanou podporu pro jeho pokračování. Podklady k účinnosti opatření by měly obdržet opoziční strany v pondělí. Na který den bude schůze k případné vládní žádosti svolána, zatím není jasné. Pravděpodobný se jeví čtvrtek nebo pátek.

  Se členstvím ČR v NATO souhlasí nejvíc lidí od roku 1994, ukázal průzkum

Na řádné schůzi by mohli poslanci pokračovat ve schvalování širších pravomocí České národní banky k určování podmínek úvěrů na bydlení a návrhu KSČM na uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené. Schvalování širších pravomocí centrální banky brzdí zatím úspěšně část opozice. Podobně je tomu také v případě prodloužení zákonné dovolené o týden z nynějších nejméně čtyř týdnů a v případě návrhu zákona, který se týká výstavby nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany.

Poslanci by se měli vrátit rovněž k debatám o strategii očkování proti koronaviru a k organizaci letošních maturit i k případným představám o otvírání škol. Podle programu schůze je čekají rovněž předlohy ve druhém čtení. Patří k nim návrh proti invazivním nepůvodním druhům rostlin a živočichů, cizinecká novela o přesnějším vymezení rodinných příslušníků občanů Evropské unie.
Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com