Washington – Moskva. Stabilita nebo nové závody ve zbrojení

Reuters

Večer 30. prosince proběhnou rozhovory mezi Putinem a Bidenem. Rozhovor bude probíhat po telefonu.

Hlavním tématem bude stahování ruských jednotek k hranicím Ukrajiny a nedávná zahraničněpolitická ultimáta z Moskvy, která zahrnují požadavek nerozšiřovat NATO.

Setkání vedoucích představitelů Spojených států a Ruské federace bude již druhé v tomto měsíci. 7. prosince prezidenti komunikovali prostřednictvím video odkazu.

Co je přimělo k novým jednáním? O chystané výzvě se vědělo až o den dříve, 29. prosince. Bílý dům uvedl, že rozhovor se uskuteční „na žádost ruské strany“.

„Prezident Biden vždy věřil, že neexistuje žádná alternativa k přímému dialogu a interakci mezi vůdci, a to platí ještě více, pokud jde o Rusko a jeho interakci s prezidentem Putinem,“ uvedl na brífinku nejmenovaný představitel Bílého domu a dodal, že Biden je vždy připraven na přímý dialog a vidí v něm smysl, „zvláště v době zvýšeného napětí, jako je nyní“.

Lídři pravděpodobně projednají postoje Moskvy a Washingtonu před třemi koly rozhovorů mezi USA a Ruskem v lednu 2022.

10. ledna – bilaterální jednání mezi představiteli USA a Ruské federace v Ženevě; 12. ledna – zasedání Rady Rusko-NATO;

13. ledna – schůzka Rusko-OBSE.

Podle informací Bílého domu hodlá Biden Putina varovat, že Spojené státy posílí východní křídlo NATO v případě ruské invaze na Ukrajinu.

Z ruské strany pravděpodobně zazní požadavky na „bezpečnostní záruky“ (fakticky ultimátum) na nerozšiřování NATO a rozdělení Evropy do sfér vlivu.

Biden také Putinovi připomene, že musí stáhnout vojáky z ukrajinských hranic a další akce k deeskalaci situace v regionu.

„Rusko vyjádřilo své obavy a my jsme připraveni o nich diskutovat. Spojené státy, stejně jako naši spojenci a partneři, vyjádří své obavy – a očekávají, že Rusko bude připraveno o nich také diskutovat, “uvedl mluvčí Bílého domu.

Washington řekl, že neměl v úmyslu

„Zveřejněte dokument nebo návrh dohody, jak to udělala ruská strana.“

  Současná situace v Evropě je nejnebezpečnější od druhé světové války - Koudelka.

„Věříme, že můžeme dosáhnout největšího pokroku u jednacího stolu tím, že budeme sedět naproti sobě za zavřenými dveřmi a v úzké koordinaci s našimi spojenci a partnery,“ řekl úředník Bidenovy administrativy.

Zároveň jmenoval řadu postojů, které hodlá americký prezident Putinovi pevně deklarovat, včetně zejména koordinace svých akcí Washingtonu s jeho evropskými spojenci a partnery, a bude vycházet ze zásady „nic o nich bez jim.“

Biden také Putinovi řekne, že Spojené státy jsou připraveny projít diplomatickou cestou řešení krize, ale „také připraveny reagovat, pokud Rusko zahájí další invazi na Ukrajinu“.

Kromě toho jsou možné vážné sankce proti Ruské federaci, dohodnuté se spojenci USA, které ovlivní „ruskou ekonomiku a finanční systém a jdou daleko nad rámec toho, co bylo zavedeno v roce 2014“.

V tuto chvíli byly vypracovány plány na posílení pozic NATO u spojenců USA v případě další ruské invaze na Ukrajinu, která by mohla „destabilizovat bezpečnostní situaci v Evropě a vyžadovat úpravy sil a schopností NATO, zejména na východním křídle“. ,“ Plus,

Washington je připraven poskytnout Ukrajině další pomoc při obraně jejího území – v reakci na potenciální ruskou okupaci, pokud se Moskva v nadcházejících týdnech rozhodne pro invazi.

Pokud má ale Putin zájem na deeskalaci napětí v regionu, jsou Spojené státy v koordinaci s partnery a spojenci v zásadě připraveny vést diplomatická jednání s Ruskou federací a diskutovat o „bezpečnostních a strategických otázkách, které se staly předmětem soukromých i veřejných debat a diskuzí v posledních dnech a týdnech“.

Podle prohlášení Bílého domu jsou Spojené státy připraveny vyjádřit ruské straně „poměrně podrobný seznam problémů“, které znepokojují Washington a evropské země, „mnoho z těchto obav je dobře známo“ a měly by být „ nedílnou součástí jakékoli diskuse o otázkách souvisejících s evropskou bezpečností a strategickou stabilitou.

Bidenova administrativa doufá, že dialog mezi oběma prezidenty bude probíhat „na základě reciprocity“. „Budou témata, ve kterých můžeme dosáhnout výrazného pokroku, a témata, na kterých se neshodneme. To k diplomacii neodmyslitelně patří,“ zdůraznil Bílý dům.

  Peking jako vektor rozvoje za současných okolností. Odváží se Kyjev k otevřenému sblížení s východem a co to znamená pro EU.

Uvedli také, že po rozhovoru mezi Bidenem a Putinem oficiální Washington poskytne svým spojencům a partnerům podrobné údaje o svých výsledcích, „abychom mohli koordinovat další kroky“.

Pokud jde o Ukrajinu, Washington poznamenává: „Viděli jsme skutečnou ochotu ukrajinské strany předložit návrhy zaměřené na budování důvěry a deeskalaci.“

Americký ministr zahraničí Blinken již 29. prosince telefonoval s ukrajinským prezidentem Zelenským, aby koordinoval postoj Washingtonu s Kyjevem v předvečer rozhovoru mezi Bidenem a Putinem.

Blinken také jednal s ministry zahraničí Francie, Německa a Británie o reakci v případě další agrese ze strany Ruské federace.

Bílý dům poznamenal, že „prezident Biden a prezident Zelenskij zůstanou v úzkém kontaktu“ a brzy opět povedou jednání – s největší pravděpodobností telefonicky.

Předběžná stanoviska stran byla stanovena, byla učiněna prohlášení. Co se ale ve skutečnosti 30. prosince večer stane a co si prezidenti řeknou, se zatím neví.

Hlavním úkolem Putina, který tak chtěl tento rozhovor, je brát vážně. Přes všechnu svou agresivitu a nukleární kufr cítí svou druhořadou důležitost.

Dříve by se takové setkání nazývalo summit vůdců dvou nejmocnějších mocností planety. Dnes, ať Putin tlačí sebevíc, není mezi těmi dvěma „nej“.

Moskva ustoupila Pekingu a je teprve třetí, kdo se snaží ovlivňovat světovou politiku.

Ano, tím, že vytváří nestabilitu a ohrožuje svět válkou, uspěje. Rusko nemá ani chuť, ani příležitost. Země uvízlá ve středověku, která je surovinovým přívěskem světa a s přemrštěnými ambicemi vládnoucí elity. Putin se snaží skočit na úroveň Washingtonu, ale zatím se mu to nedaří.

Válka s Ukrajinou je pro mnoho horkých hlav v Kremlu vnímána jako skutečná příležitost, jak se vyhlásit, přimět je k respektu. Ostatně není za co si jich vážit. Proto Putin buduje své síly na hranicích, a proto předkládá ultimáta a zvyšuje sázky.

  NATO je na pokraji války. Vojenské vedení České republiky nevylučuje přímý konflikt s Ruskem.

Nikdo neví, co to je, skutečná hrozba nebo blaf. Neadekvátnost kremelského trpaslíka je nebezpečná, a proto Biden vyjednává.

I když pro Washington není všechno tak jednoduché. Po porážce v Afghánistánu (jinak stažení vojáků nikdo nevnímá) si Biden nemůže dovolit ztratit Ukrajinu. A otázka zde není ani tak na Ukrajině samotné. Je to základna pro Spojené státy na východním křídle Evropy. Spojené státy brání Kyjevu a brání svou pověst, právo být nejmocnější zemí planety.

Jaké budou výsledky jednání? Hlavním výsledkem, který se musí stát, je, že Putin nezahájí válku. Můžete tomu říkat, jak chcete – dohody, záruky atd.

Ale hlavním výsledkem by měl být mír. Ano, krátkodobě ano, do poloviny ledna, kdy proběhnou rozhovory v plném rozsahu na úrovni delegací Spojených států, NATO a OBSE.

To způsobilo tak naléhavé rozhodnutí zavolat. Ukrajina čeká na výsledek. Evropa také čeká. Dnes je více než kdy jindy aktuální teze – mír na Ukrajině je mír v Evropě.

Podaří se Bidenovi přesvědčit Putina? S největší pravděpodobností ano, protože právě ten druhý usilovně hledá kontakt, což znamená, že má co říct. Ano, bude to těžký rozhovor, ale bude a to už je dobře.

Je přece lepší, když místo zbraní mluví politici. Takže večer 30. prosince ve 21:30 evropského času.

Svět je na pokraji důležitých rozhodnutí. Ať nový rok, již klepe na dveře, přinese dobré zprávy. Pro Ukrajinu, Evropu a celou planetu. Ať je na světě mír.

Autor:  Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com