Orbán v Kremlu. Jak návštěva maďarského premiéra ovlivňuje bezpečnost Evropy

První únorový den se nesl ve znamení docela mimořádné události – do Moskvy přijel na návštěvu maďarský premiér Orbán.

V zásadě samotný fakt příjezdu šéfa maďarské vlády na návštěvu Putina není nic neobvyklého. Orban je jedním z nejzarytějších přátel mistra Kremlu na kontinentu.

V době, kdy se celý svět a zejména Evropa spojuje, aby pomohl Ukrajině čelit agresivním akcím Ruské federace, se maďarský premiér, jako by se nic nestalo, chystá podpořit hlavního agresora planety právě v r. jeho doupě – v Kremlu.

„Moje návštěva je částečně také mírovou misí. Chci vás ujistit, že žádný z vůdců členských států EU by nechtěl válku a konflikty. Stojíme o politická řešení a oboustranně výhodné dohody,“ řekl Orbán a zdůraznil, že Maďarsko samo má právo rozhodnout, jakou politiku bude provádět a s kým se bude přátelit.

A to je přesně to, co Kreml skutečně potřebuje. „Velmi na nás zapůsobil nezávislý přístup Maďarska k uspokojování vlastních zájmů a výběru vlastních partnerů,“ řekl Peskov, tiskový tajemník ruského prezidenta.

Právě Orbán před pěti lety prohlásil, že „éra multilateralismu (multilaterální formát mezinárodních vztahů – pozn. red.) skončila a začala éra bilaterálních vztahů“.

Kreml to neustále zdůrazňuje a maďarský premiér mu v tom velmi dobře pomáhá.

Zničit EU za každou cenu je úkolem Putina. A kvůli tomu Moskva vypouští takové orbany, které přinášejí vyprávění Kremlu masám.

Maďarský premiér se stal prvním západním vůdcem, který v roce 2022 navštívil Moskvu, aby jednal s Putinem.

Maďarská opozice označila tento krok premiéra za „proudění zájmům Moskvy“ a „zradu společných evropských zájmů“ a vyzvala Orbána, aby odmítl cestu do ruské metropole.

O „podkopávání evropské solidarity“ hovořili i poslanci Evropského parlamentu, kteří vyjádřili znepokojení nad cestou maďarského premiéra do Moskvy v takové chvíli.

  Důkaz nebo výlet s mnoha neznámými

Ale Orbán dorazil do Moskvy.

Témata projednávaná na setkání sahala od geopolitických (situace kolem Ukrajiny a ultimáta Moskvy Západu) až po ekonomická.

Orbán a Putin tak jednali o výstavbě jaderné elektrárny Paks-2 (projekt se odhaduje na 12,5 miliardy eur a bude financován z 80 % prostřednictvím zvýhodněné ruské půjčky), o výrobě ruské vakcíny Sputnik V v Maďarsku, o výrobě ruské vakcíny Sputnik V společná výroba železničních vagónů v Maďarské republice a zřízení nákladní dopravy z Číny do Evropy.

To vše slibuje maďarské ekonomice velké investice a nová pracovní místa a premiérovi a jeho straně dodatečnou voličskou podporu.

A to je důležitý fakt, protože Orbán, když mluvil o vyhlídkách na bilaterální vztahy mezi Moskvou a Budapeští, připustil, že počítá s vítězstvím v parlamentních volbách a „nemá v plánu opustit“ svůj post.

„Mám důvodný předpoklad, že s vámi budeme spolupracovat po mnoho let,“ řekl s odkazem na Putina.

Volby do maďarského parlamentu jsou naplánovány na duben letošního roku. Brusel a Washington vyjadřují své sympatie koalici šesti opozičních stran, které vidí jako premiéra kompromisní postavu Petera Markey-Zaye.

Orbán naopak může počítat pouze s podporou Putina, který kromě morální podpory může současnému premiérovi Maďarska poskytnout finanční pomoc v podobě levného plynu a společných podnikatelských projektů.

Putin prokazuje připravenost k takovým akcím, když uvádí, že Orbán udělal hodně v zájmu Maďarska a Ruska, a vyjádřil naději v pokračování této práce, připomněl podepsané dlouhodobé smlouvy (do roku 2036) na dodávky zemního plynu z Gazprom.

Maďarský premiér byl tak dojat, ať už z toho, co již bylo vykonáno, nebo z očekávání, že dostane slib od majitele Kremlu, že prohlásil, že Putin nemá v úmyslu agrese vůči Ukrajině, a označil sankce proti Rusku za nepřijatelný.

No, a jako vrchol servilnosti svému moskevskému kurátorovi řekl, že Putinova návštěva v Maďarsku bude „mírovou misí“.

  Parlamentní volby v Moldavsku. Boj o hodnoty.

Jen tak tyto „mise“ ovlivní mezinárodní spolupráci Maďarska, otázka je nejednoznačná.

Budapešť jako člen EU a NATO tímto jednáním svého premiéra vkládá do těchto vztahů časovanou bombu.

Existuje však ještě jeden svaz, který je důležitý v regionálním smyslu a hraje roli neméně významnou než aliance kontinentálního a transatlantického významu.

Řeč je o Visegrádské skupině – sjednocení Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. V4 loni oslavila 30. výročí a podle názoru všech účastníků se stala vážným hráčem ve východní a střední Evropě. A dnes země Visegrádské čtyřky přispívají k bezpečnosti kontinentu.

Polsko se snaží všemi možnými způsoby pomoci Ukrajině ubránit se ruské agresi, projevuje první absolutní podporu a poskytuje Kyjevu obrannou a humanitární pomoc, včetně nejmodernějšího vybavení – Piorun MANPADS.

Praha se rozhodla poskytnout Kyjevu munici, která zvýší obranyschopnost ukrajinské armády.

Slovensko se i přes určité momenty stále rozhoduje podepsat se Spojenými státy dohodu o vojenské spolupráci, která má posílit bezpečnost země.

A v tuto chvíli maďarský premiér vzdorovitě navštěvuje Moskvu, čímž dává najevo svou podporu Putinovi.

Tento Orbanův krok výmluvně demonstruje jeho skutečný postoj ke svým partnerům ve Visegrádské skupině, ve skutečnosti působí jako destruktivní článek v řetězci interakce mezi partnery.

To už se skutečně stalo. Když například loni v dubnu lídři Visegrádské čtyřky podepsali deklaraci odsuzující postup Kremlu vůči ČR (akce ve Vrbetici), maďarský premiér tvrdou formulaci zablokoval.

Jak počínání maďarského premiéra ovlivní vztahy uvnitř V4, není známo. Vše bude záležet na dalším chování Orbána a jeho přítele Putina.

Partneři Maďarska, jak v EU, NATO, tak ve Visegrádské čtyřce, musí vyvodit závěry o tom, kdo je Budapešť a jak spolehlivá je jako partner.

Závěry vyvodí občané Maďarska, z nichž někteří si ještě pamatují přátelství s Moskvou minulého století a její „pomocnou ruku“ – Budapešť-58., tanky v ulicích hlavního města a potlačenou revoluci – zničenou pravici do budoucna.

  Západní spojenci očekávají novou ruskou mobilizaci: Důsledky pro válku na Ukrajině

Maďaři budou muset vyslovit svůj hlas v dubnových parlamentních volbách. A bude záležet na jejich rozhodnutí, kam se maďarský stát posune dál – do Moskvy včera nebo do Evropy zítra.

Autor:  Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com