Část lidí už má odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na svých účtech

natoaktual.cz

Téměř 14 milionů korun zatím ministerstvo vnitra vyplatilo obyvatelům obcí v okolí Vrbětic na Zlínsku, které byly zasaženy výbuchem dvou muničních skladů z roku 2014. Vnitro zatím přijalo téměř sedm tisíc žádostí o odškodnění, více než dva tisíce stačilo posoudit.

V tiskové zprávě to uvedla mluvčí úřadu Klára Dlubalová. Zákon o odškodnění za výbuchy platí od počátku roku, nároky musí lidé uplatnit do 30. června.

Mezi obyvatele obcí by stát mohl rozdělit kolem 291 milionů korun. Podmínkou je trvalé bydliště v některé z dotčených obcí mezi říjnem 2014 a říjnem 2020.

„Necelých 14 milionů korun, které jsme zatím proplatili, je výsledek skvělé spolupráce starostů dotčených obcí, Sdružení místních samospráv a pracovníků ministerstva vnitra. Všem patří za jejich práci velký dík,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

K poslednímu lednu na vnitro přišlo 6768 žádostí, úřad zatím posoudil 2193 z nich a vyplatil 13,7 milionu korun.

„Prvotní nápor žadatelů se již snížil. Zatímco počátkem ledna dostávalo ministerstvo vnitra stovky obálek denně, aktuálně se počet podání snížil na desítky,“ popsala Dlubalová.

Často podle ní však jde o více žádostí poslaných najednou, typicky jsou to společně zaslané žádosti rodinných příslušníků. Ministerstvo vnitra připravilo videonávod, který lidem s vyplněním žádosti pomůže.

O náhradu škody za omezení po výbuchu mohou žádat i samotné obce Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín, dohromady mohou dostat zhruba 309,5 milionu korun. Zlínský kraj pak může obdržet 59 milionů korun. Částky vycházejí podle zdůvodnění z podílů kraje a těchto obcí na celostátních daňových výnosech.

Při výbuchu prvního ze skladů v říjnu 2014 zemřeli dva lidé, druhý sklad explodoval v prosinci téhož roku. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. V době explozí areál spravoval státní podnik Vojenský technický ústav.

  Češi přišli o optimismus, čtyřicet procent lidí očekává zhoršení pandemie

České bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby, což na jaře vyvolalo diplomatickou roztržku s Ruskem.

Zásah složek integrovaného záchranného systému trval skoro šest let a odškodnění by mělo podle autorů zákona zmírnit snížení kvality života, které vznikalo různými omezeními. Odškodnění nemá podléhat zdanění. Lidé ale zároveň ztratí nárok na případné další náhrady škody podle jiných právních předpisů.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com