Ceny ropy rostou v naději, že skupina OPEC+ zvedne těžbu jen omezeně

Ceny ropy se mírně zvedají v naději, že skupina OPEC+ zvedne těžbu jen omezeně a že dál poroste poptávka. Většímu růstu brání očekávání, že se zvýšily zásoby ropy ve Spojených státech.

Kolem 17:00 SEČ si cena severomořské ropy Brent připisovala 0,2 procenta na 89,40 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI byla ve stejnou dobu téměř beze změny, přidávala jen 0,03 procenta na 88,18 dolaru za barel.

Očekávalo se, že kartel složený z Organizace zemí vyvážejících ropy (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem na svém středečním zasedání schválí pokračování dosavadní politiky, kdy postupně zvyšuje dodávky na trh. Analytici banky Goldman Sachs ale dnes podle agentury Reuters uvedli, že vidí „rostoucí potenciál“ rychlejšího zvedání dodávek.

Skupina OPEC+ loni nesplnila cíl těžby ropy v průměru o více než 800.000 barelů denně. Kartel tak přišel o tržby v řádu miliard dolarů, zatímco jeho členové měli problém se získáváním peněz na investice. Agentura Reuters vyčíslila ztrátu na tržbách OPEC+ na 21 miliard dolarů

Ropa je pod tlakem také kvůli očekávání, že se v uplynulém týdnu zvýšily její zásoby v USA. Analytici odhadují, že zásoby stouply o 1,8 milionu barelů. První ze dvou zpráv o stavu zásob zveřejní dnes ve 22:30 SEČ americký ropný institut (API).

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn – ICE Brent duben 89,40 89,26
New York – NYMEX WTI březen 88,18 88,15

Těžba ropy

Autor: ČTK

  Finanční tíseň kvůli koronaviru tíží francouzské katedrály

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com