Nižší dostupnost bydlení vedla podle analýzy k většímu zájmu o menší byty

Nárůst cen a nižší dostupnost bydlení vedla k většímu zájmu o menší byty. Jejich cena bez ohledu na jejich velikost je dělá dostupnějšími pro více zájemců. Zatímco ceny nemovitostí v ČR od roku 2014 do roku 2022 vzrostly o 120 procent, průměrná velikost například pražských garsoniér v loňském roce činila 33,8 metru čtverečních, tedy o 5,6 metru méně než u jednopokojových bytů nabízených v roce 2009. Vyplývá to z analýzy digitální finančněporadenské společnosti FinGO, kterou má ČTK k dispozici.

Vysokou poptávku a tlak na ceny v posledních letech podle analýzy způsobil ekonomický růst, výše úrokových sazeb hypoték, poptávka a nabídka, demografické změny a regulační opatření. V roce 2022 podle ředitele realitní platformy reCloud společnosti FinGO Michala Nadě ale ceny poklesly nejvýrazněji za poslední dekádu. Bylo to způsobeno především snížením poptávky v důsledku vysokých hypotečních sazeb. V roce 2023 se trh s nemovitostmi do určité míry stabilizoval.

Trend takzvané miniaturizace se podle Nadě kromě garsoniér projevuje i u větších bytů. „Strategie zmenšování bytů však často vede ke zvýšení ceny za metr čtvereční, a tím může být vnímání stabilizace cen nemovitostí částečně zkresleno,“ dodal.

Zmenšování nabízených bytů dokládá také analýza developerských společností Central Group, Skanska Residential a Trigema. Podle té se od roku 2016 snížila průměrná nabízená velikost nových pražských bytů o téměř 19 metrů čtverečních na 63,2 metru čtverečního. Zapříčinila to nižší poptávka po větších, a tedy i dražších bytech, ale také větší uvedení malých a středních bytů na trh. Developeři vloni evidovali největší zájem o menší byty 1+kk a 2+kk, naopak o byty 3+kk měla zájem pětina kupců. Podle ukazatele ČSOB Index bydlení byla ale v posledním loňském čtvrtletí největší poptávka v celé ČR po větších bytech o dispozicích 3+1 a 3+kk.

Podle poslední analýzy Real Indexu poradenské a technologické společnosti Deloitte klesla v loňském třetím čtvrtletí cena bytů v Česku mezičtvrtletně o 1,8 procenta na 89.300 korun za metr čtvereční. Ceny se tak snižovaly čtyři čtvrtletí za sebou. Z dat posledního kvartálního monitoru skupiny European Housing Services mezičtvrtletně vzrostla cena starších bytů v ČR o pět procent a meziročně o sedm procent. Prodejní cena nových pražských bytů podle developerů v posledním čtvrtletí mezičtvrtletně klesla o 2,7 procenta a meziročně o šest procent na 142.511 korun za metr čtvereční.

  Švejnar: ČNB škodí Česku hned dvakrát. Zdražila úvěry i korunu

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com