Ukrajina sestřelila další ruský letoun A-50

Ukrajinští vojáci dnes večer nad Azovským mořem sestřelili již druhý ruský letoun včasné výstrahy a řízení A-50, napsal server RBK-Ukrajina s odvoláním na nejmenované zdroje v ozbrojených silách, podle kterých šlo o společnou operaci letectva a vojenské rozvědky. Sestřelení ruského A-50 mezitím ohlásil na sociální síti také velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

Míra poškození ruského stroje se upřesňuje, ale šance na záchranu letadla jsou minimální, tvrdí zdroje serveru RBK-Ukrajina. O zničení ruského stroje s odvoláním na sociální sítě informovala také agentura Unian, která zveřejnila záběry požáru, způsobeného podle ní dopadem zasaženého stroje na jihu Ruska. Ve válečných podmínkách nelze tvrzení znepřátelených stran ověřit z nezávislých zdrojů.

„A-50 s volacím znakem Bajan dolétal! Blahopřejeme okupantům k (dnešnímu) svátku obránců vlasti!“ ironicky poznamenal Oleščuk a doporučil Rusům, aby si své svátky slavili doma. Poděkoval také všem, kdo se na tomto úspěchu podíleli.

Ruské ministerstvo obrany se dosud nevyjádřilo. O ztrátě stroje však informují ruští prováleční blogeři, podle kterých je sestřelení letounu „s velkou mírou pravděpodobnosti“ dílem vlastní, tedy ruské protivzdušné obrany, napsal server Meduza.

Zřícení stroje potvrzují četné ruské zdroje na sociálních sítích. Státní agentura RIA Novosti s odvoláním na záchranáře informovala o pádu „nezjištěného létajícího stroje“ v Krasnodarském kraji. Podle krajského krizového štábu se zřítily dva stroje, o dvou letadlech hovoří i někteří očití svědci, ale jejich typ neupřesnili, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Stroj, který se bezúspěšně snažil zmást protiletecké rakety vystřelováním klamných cílů, se zřítil u osady Trudovaja Armenija na východním pobřeží Azovského moře. Podle BC ukrajinská rozvědka tvrdí, že zničený letoun patřil k modernizované verzi A-50U v hodnotě 350 milionů dolarů (asi 8,2 miliardy Kč). Tyto letouny už Rusko nevyrábí, navíc lze předpokládat, že na palubě letadla byli vycvičení specialisté, které nelze snadno nahradit.

  Reuters: Rok po začátku pandemie jsou trhy ve Wu-chanu plné lidí

Rusko disponovalo jen devíti stroji tohoto typu, které mohou navádět a řídit ruské vzdušné útoky na Ukrajinu, ale ne všechny letouny byly bojeschopné. Jeden letoun se Ukrajincům podařilo zničit rovněž nad Azovským mořem minulý měsíc, kdy současně zasáhli létající velitelské středisko Il-22M. Jeho pilot však dokázal přistát na ruském letišti i přes vážné poškození stroje.

Před rokem se další A-50 na letišti v Bělorusku stal terčem útoku, k němuž se následně přihlásilo běloruské hnutí odboje, připomněl RBK-Ukrajina. Bělorusko se přímo nezapojilo do ruské invaze na Ukrajinu, ale pro agresi poskytlo svému spojenci své území a letecké základny.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com