Do Kyjeva na výročí dorazili von der Leyenová s premiéry třech zemí

Do Kyjeva dnes dorazili šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, italská premiérka Giorgia Meloniová a ministerští předsedové Belgie a Kanady Alexander De Croo a Justin Trudeau, aby vyjádřili solidaritu Ukrajině při příležitosti druhého výročí ruské invaze. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na italskou vládu, podle níž vrcholní politici přes noc cestovali vlakem z Polska.

Čtveřici představitelů v ukrajinské metropoli čeká jednání se prezidentem Volodymyrem Zelenským. Společně také uctí památku padlých ukrajinských vojáků.

Zelenskyj bude dnes na dálku jednat i s vůdci skupiny vyspělých států G7, jejímiž členy jsou Británie, Francie, Itálie, Japonsko, Kanada, Německo a USA.

Dvouleté výročí války přichází v době, kdy Ukrajina čelí nedostatku munice a kdy se ukrajinská armáda po několikaměsíčních bojích stáhla z východoukrajinské Avdijivky. Šlo o největší změnu na frontě od května 2023, kdy Rusové po dlouhých krvavých bojích dobyli Bachmut.

Dva roky války připravily o život nebo zmrzačily tisíce ukrajinských civilistů a miliony ukrajinských obyvatel vyhnaly z domovů. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva k závěru loňského roku evidoval nejméně 10.000 úmrtí civilistů a 18.500 zraněných od začátku války, skutečný počet obětí však bude mnohem vyšší.

ČTK

  Kyjev: Rusové posílili své jednotky a stále ostřelují Severodoněck

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com