Menšík v Dauhá porazil Rubljova, Vondroušová vypadla v Dubaji

Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík porazil v Dauhá překvapivě světovou pětku Rusa Andreje Rubljova 6:4, 7:6 a postoupil poprvé na turnaji ATP do semifinále. Rodák z Prostějova vyřadil nasazenou jedničku za hodinu a 38 minut a pokračuje v Kataru v životním tažení. V boji o finále narazí na Francouze Uga Humberta, nebo jeho krajana Gaëla Monfilse.

Menšík, který startuje v Dauhá díky výjimce pro mladé hráče, navázal na triumfy nad Britem Andym Murraym a Španělem Alejandrem Davidovichem z předchozích kol. Dosud hrál mezi elitou jen vloni na grandslamovém US Open a letos na Australian Open. Po úspěšném vystoupení v Kataru se příští týden poprvé posune do první stovky světového žebříčku, kde bude nejmladším hráčem.

Talentovaný český tenista neztratil v utkání s Rubljovem ani jednou servis a odvrátil všech šest brejbolů. Zahrál 21 vítězných míčů, udělal jen šest nevynucených chyb a pomohl si deseti esy. Připsal si také první vítězství nad hráčem z první desítky světového žebříčku.

„Co k tomu říct? Je to neuvěřitelný týden. Od začátku tu hraju velmi dobře. Věděl jsem, že mohu s takovými výbornými hráči hrát. Je to neuvěřitelný pocit, dostat se do semifinále a porážet takovéhle hráče. Cítím se úžasně. Doufám, že takhle budu hrát i zítra v semifinále,“ řekl Menšík v rozhovoru na kurtu.

První set získal 116. hráč světa díky brejku v sedmé hře. Po 38 minutách doservíroval úvodní sadu do konce. Proměnil hned první setbol.

Ve druhé sadě se Menšík dostal několikrát do těžkých situací, všechny ale ustál. Nejprve ve čtvrtém gamu otočil při vlastním servisu nepříznivý stav 0:40, později odvrátil za stavu 5:6 také Rusův setbol.

Ve zkrácené hře sice český tenista prohrával 3:5, díky třem míčkům za sebou ale vývoj otočil. Za stavu 6:6 poslal Rubljov míč do sítě a Menšík druhý nabídnutý mečbol v utkání vzápětí využil.

  Fotbalisté Liberce v poháru vyřadili Mladou Boleslav, Dukla přešla přes Vyškov

Vondroušová nevyužila v Dubaji proti Cirsteaové šest mečbolů a vypadla

Tenistka Markéta Vondroušová nedotáhla na turnaji v Dubaji k vítězství velmi slibně rozehrané čtvrtfinále s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. Světová osmička vedla už 6:2, 5:1, ve druhém setu měla šest mečbolů, ale prohrála 6:2, 6:7, 2:6.

Čtyřiadvacetiletá Vondroušová přitom dlouho kráčela za jednoznačným vítězstvím. V prvním setu vzala o devět let starší soupeřce dvakrát servis a dva využité brejkboly přidala v druhé sadě. K prvním dvěma mečbolům se dostala za stavu 5:1 při servisu Cirsteaové a poté ještě třikrát neúspěšně podávala na vítězství v zápase.

Poslední z mečbolů nevyužila Vondroušová za stavu 6:5 a Rumunka dotáhla set do tie-breaku, který ovládla jednoznačně 7:1. Psychickou pohodu si rodačka z Bukurešti přenesla do třetí sady, v jejímž úvodu hned vzala české tenistce podání a po dvou hodinách a 41 minutách proměnila svůj první mečbol.

„Tohle byl asi největší obrat mé kariéry. Abych byla upřímná, za stavu 1:5 jsem už na výhru nemyslela, jen jsem si říkala, že to musím trochu pro diváky prodloužit a předvést jim lepší tenis. Nějak jsem to ale dokázala vyhrát, i když stále nevím jak,“ řekla v rozhovoru na kurtu Cirsteaová. Dvaadvacátá hráčka žebříčku se v semifinále střetne s Italkou Jasmine Paoliniovou, jež přešla přes čtvrtfinále bez boje po odstoupení nemocné Jeleny Rybakinové z Kazachstánu.

Vondroušová prohrála s Cirsteaovou třetí vzájemný zápas za sebou a nevyžila šanci na postup do prvního semifinále od červencového triumfu ve Wimbledonu. V Dubaji sice česká Sportovkyně roku poprvé od loňského US Open vyhrála dva zápasy za sebou, s turnajem se nicméně rozloučila trpkou porážkou.

Ve čtvrtfinále bez problémů uspěla světová jednička Iga Šwiateková, která si poradila 6:3 a 6:2 s Čeng Čchin-wen z Číny. Polka, která loni ve finále v Dubaji prohrála s Barborou Krejčíkovou, v semifinále nastoupí proti přemožitelce Karolíny Plíškové a světové trojce Cori Gauffové z USA, nebo Rusce Anně Kalinské.

  Ve věku 92 let zemřela brazilská fotbalová legenda Mário Zagallo

Výsledky tenisových turnajů

(řazeno podle výše dotace)

Turnaj žen v Dubaji 

(tvrdý povrch, dotace 3,211.715 dolarů):

Dvouhra – čtvrtfinále:

Cirsteaová (Rum.) – Vondroušová (7-ČR) 2:6, 7:6 (7:1), 6:2, Paoliniová (It.) – Rybakinová (4-Kaz.) bez boje, Šwiateková (1-Pol.) – Čeng Čchin-wen (Čína) 6:3, 6:2.

Čtyřhra – čtvrtfinále:

Siniaková, Hunterová (4-ČR/Austr.) – Kruničová, Aojamaová (Srb./Jap.) 7:6 (7:3), 6:4.

Turnaj mužů v Dauhá

 (tvrdý povrch, dotace 1,493.465 dolarů):

Dvouhra – čtvrtfinále:

Menšík (ČR) – Rubljov (1-Rus.) 6:4, 7:6 (8:6), Chačanov (2-Rus.) – Ruusuvuori (Fin.) 3:0 skreč, Popyrin (Austr.) – Bublik (4-Kaz.) 6:4, 6:4.

Turnaj mužů v Los Cabos

(tvrdý povrch, dotace 1,005.620 dolarů):

Dvouhra – 2. kolo:

Zverev (1-Něm.) – Nišioka (Jap.) 6:3, 6:0, Tsitsipas (2-Řec.) – Vukic (Austr.) 6:3, 6:0, Michelsen (USA) – De Minaur (3-Austr.) 6:4, 6:1, Ruud (4-Nor.) – Giron (USA) 6:1, 6:0, Borges (Portug.) – Purcell (7-Austr.) 6:3, 6:3, Thompson (8-Austr.) – Nava (USA) 7:6 (7:5), 6:3, Kovacevic (USA) – Hijikata (Austr.) 6:3, 4:6, 6:4, Kokkinakis (Austr.) – Evans (Brit.) 6:4, 6:2.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com