Šéf tchajwanské diplomacie navštíví Evropu, podle Reuters i Prahu

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu navštíví příští týden Evropu a 14. června se v Praze zúčastní bezpečnostní konference, kde by měl promluvit hned poté, co ji zahájí český prezident Petr Pavel. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čtyři informované zdroje, které si nepřály být jmenovány. ČTK se snaží získat vyjádření Hradu a Černínského paláce.

Ve středu 14. června se má v české metropoli konat Summit evropských hodnot 2023 pořádaný společností Evropské hodnoty; podle jednoho ze zdrojů, které citovala agentura Reuters, by účast tchajwanského šéfa diplomacie na akci byla krajně nezvyklá vzhledem k tomu, že evropští nejvyšší představitelé obvykle nesdílejí pódium s vysokými tchajwanskými reprezentanty.

Dva ze zdrojů, které stejně jako ostatní hovořily pod podmínkou anonymity, protože nemají oprávnění komunikovat s médii, uvedly, že Wu by měl navštívit také bruselské sídlo Evropské unie, ale odmítly uvést podrobnosti. Tchajwanské ministerstvo zahraničí odmítlo cestovní plány Josepha Wu komentovat a žádné vyjádření zatím neposkytlo ani čínské ministerstvo zahraničí, dodal Reuters.

Tchaj-wan, který Čína pokládá za součást svého území, nemá formální diplomatické vztahy s žádnou evropskou zemí s výjimkou Vatikánu. Peking pravidelně kritizuje jakékoli formy kontaktu mezi tchajwanskými a zahraničními činiteli, které označuje za povzbuzování ke globálnímu uznání odděleného statusu Tchaj-wanu od Číny.

Česko se podobně jako většina států v otázce Tchaj-wanu drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. S ostrovem ale Česká republika navzdory protestům Pekingu udržuje četné kontakty. Prezident Pavel si po svém zvolení letos v lednu telefonoval s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen a v březnu Tchaj-wan navštívila předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Na konci října 2021 Česko navštívili tři tchajwanští ministři i s podnikatelskou delegací. Čína protestovala proti tomu, aby ČR tchajwanské ministry oficiálně přijala, a Peking také varoval, že je připraven přijmout opatření k obraně národní svrchovanosti a územní celistvosti.

  Ukrajina ráno čelí dalšímu rozsáhlému raketovému útoku ze strany Ruska

Loni v červenci se uskutečnila třídenní návštěva předsedy tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna, který přicestoval do Prahy na pozvání předsedy horní parlamentní komory Miloše Vystrčila a vystoupil s projevem v Senátu. Čínská ambasáda návštěvu ostře odsoudila.

Nejvyšší čeští představitelé v čele s prezidentem Václavem Havlem se už v červnu 1995 setkali s tchajwanským premiérem Lien Čanem. Čína proti Lienově návštěvě v Praze a proti jeho setkáním s nejvyššími českými představiteli vznesla několik protestů, náměstek čínského ministra školství například odmítl podepsat připravenou dohodu o výměně studentů mezi Českem a Čínou.

Do ČR zavítal také v říjnu 1995 na čtyřdenní neoficiální návštěvu v čele šedesátičlenné podnikatelské mise tchajwanský ministr hospodářství Čchiang Pchin-kchun a v listopadu 1996 absolvoval soukromou návštěvu Česka tchajwanský ministr obrany Ťiang Čung-ling. Na soukromou návštěvu ČR zavítal také v září 1996 James Sung, jeden z nejbližších spojenců tehdejšího prezidenta Li Teng-chueje; o tři roky později na pozvání Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 přicestovala Ceng Wen-chuej, manželka prezidenta Li Teng-chueje.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com