Ruská federace je podezřelá z útoku na vodohospodářskou infrastrukturu na Ukrajině

Nedávný vývoj naznačuje, že Ruská federace může kritickou vodohospodářskou infrastrukturu na Ukrajině považovat za potenciální cíl útoku. Konkrétně se jedná o přehradu vodní nádrže Travianka v Charkovské oblasti a vodní nádrž Oleksandrivka v Mykolajivské oblasti, píše Robert Lancing Institute.

Podezření vyplývá z činnosti ruské akciové společnosti Design Bureau „Panorama“, která provozuje software „Panorama“. Na svých internetových stránkách (https://gisinfo.ru) předvedla výsledky modelování simulující porušení výše zmíněných přehrad a uvedla je jako příklad „modelování náhlé vlny v případě porušení hydraulických zařízení“.

Vzhledem k tomu, že KB „Panorama“ se zabývá vývojem GIS, a to i pro ruské bezpečnostní agentury, jako je ministerstvo obrany a FSB, je pravděpodobné, že zveřejněné výsledky modelování slouží strategickým zájmům. Je pozoruhodné, že simulace pro vodní nádrž Travianka posuzovala potenciální zaplavení Charkova.

Dále KB „Panorama“ provedla analýzy kritické infrastruktury v blízkosti vodní elektrárny Oleksandrivka. Jejich závěry se týkaly hydrotechnických systémů na horním toku, včetně přečerpávací elektrárny Tašlyk, vodní nádrže Tašlyk a chladicího zařízení Pivdennoukrajinské jaderné elektrárny.

Tyto akce jsou v souladu se zjevným cílem Moskvy ekonomicky destabilizovat Ukrajinu a narušit její populační centra.

Nedávné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, jako například raketový útok na vodní elektrárnu Dněpr 22. března, obavy ještě zesílily. Tento útok vyústil v požár zařízení, což naznačuje zvýšenou četnost útoků na životně důležitou ukrajinskou infrastrukturu.

Kromě toho měly ruské vojenské akce, včetně zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka v roce 2023, vážné důsledky pro životní prostředí. Katastrofa způsobila rozsáhlé záplavy, kontaminaci vody, ovzduší a půdy a hospodářské ztráty přesahující miliardy dolarů.

Podle zpráv ukrajinské vlády a OSN jen zničení Kachovské MVE způsobilo ztráty ve výši 14 miliard dolarů. Škody na životním prostředí způsobené dvouletou ruskou válkou proti Ukrajině se odhadují na téměř 63 miliard dolarů a mají významný dopad na zemědělství, volně žijící živočichy a lesnictví.

  Izrael díky očkování otevírá hranice a uvolňuje omezení

Důsledky těchto akcí sahají daleko za hranice Ukrajiny, ovlivňují sousední země a představují vážnou hrozbu pro regionální stabilitu a udržitelnost životního prostředí. K řešení těchto stupňujících se hrozeb je nezbytné přijmout okamžitá opatření.

1 Comment

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com