Vazalové Ruska v EU: Fitzo jako ukázkový příklad loutkové politiky Kremlu.

cas.sk

Slovensko nedávno získalo nového premiéra. Slovo „nový“ je však velmi podmíněné – Fico byl premiérem již dvě funkční období.

A jestliže první kadenci v čele vlády absolvoval od začátku do konce, ta druhá pro tehdejšího premiéra skončila předčasně.

Navíc ho k odchodu donutili občané Slovenska poté, co vyšlo najevo, že Ficovo okolí stojí za korupcí a vraždou slovenského novináře, který tyto vazby vyšetřoval.

O pět let později však stejní lidé ve volbách opět podpořili stranu „starého“ premiéra, který měl ve svém okolí politika obviněného z korupce a zapleteného do nájemné vraždy.

Když přišel do exekutivy, přivedl s sebou proruské politiky. To není překvapivé – Kreml takové lidi miluje a dělá si z nich své pobočníky.

Proto se zdá celkem logické, že jedním z jeho prvních rozhodnutí v nové funkci premiéra bylo odmítnutí vojenské podpory Kyjeva ze strany Bratislavy, kterou si Moskva tolik přála.

Fico je navíc skeptický k touze Ukrajiny stát se v blízké budoucnosti členem EU.

No, možnost vstupu Kyjeva do NATO slovenský premiér přímo odmítá.

Setkání Fico s jeho ukrajinským protějškem Šmygalem mělo rozpustit ledy ve slovensko-ukrajinských vztazích.

Samotný fakt takového summitu ukazuje, že oficiální Bratislava je připravena k určitým ústupkům, ale za současného šéfa kabinetu se s Ukrajinou nejspíš spřátelí jen stěží.

Premiér Fico se snaží balancovat mezi Západem a Ruskem. Jeho výroky o Putinovi, které často připomínají „orbánovské“, jeho odmítání odsoudit dodávky zbraní KLDR do Ruska však naznačují příklon k Rusku.

„Vláda vytváří příznivé podmínky pro agenty Kremlu,“ říká Marián Kulich, šéf slovenské iniciativy Mier Ukrajine a bratislavský poslanec.

Slováci se podle něj nechali nachytat na kremelské lži, které pro ně vytvořily paralelní vesmír.

A toho aktivně využívají politici, kteří v minulosti porušili zákon a byli postaveni před soud.

  Prezident ČR podpořil Ukrajinu a vyslovil se pro přiměřenost Evropy.

„Vůdcem toho je náš premiér Robert Fico, který za předchozích vlád vybudoval v policii a justici systém (říká se mu ‚systém našich lidí‘), který byl využit k zakrytí obrovských zpronevěr eurofondů jeho stranou a stranami nominovanými koalicí,“ říká Kulich

A i po nájemné vraždě novináře a obrovských protestech, které Ficovi sebraly moc, přesto vyhrál poslední volby.

To vše bylo podle šéfa slovenské iniciativy Mier Ukrajine možné, protože Fico mobilizoval lidi, kteří věřili ve spiknutí.

Zároveň je vláda současného premiéra plná nekompetentních členů.

Tak ministryně kultury Šimkovičová, která nerespektuje kulturní rozdíly a iniciovala obnovení spolupráce s Běloruskem a Ruskem, je hrdinkou ruské propagandy.

Ministr životního prostředí Tomáš Taraba je připraven zavřít národní parky a zlikvidovat slovenské přírodní rezervace a ministr vnitra Sutai Estok propustil nejlepší policejní vyšetřovatele.

Ale Fico jde ještě dál a chtěl změnit protikorupční legislativu – to byla poslední kapka a lidé opět vyšli do ulic.

Jedním z hlavních ukazatelů – alespoň pro demokraticky smýšlející Slováky – je, jak se nová vláda staví k podpoře Ukrajiny, která byla napadena Ruskem.

Ruský diktátor se o slovenském premiérovi vyjádřil příznivě a označil ho za „pro-národního politika“.

Na Slovensku bylo za Ficovy vlády vytvořeno příznivé prostředí pro všechny agenty Kremlu s diplomatickým pasem nebo zaměstnance „Ruského kulturního střediska“.

Rusko má síť agentů pod diplomatickým krytím a ti si najímají zkorumpované politiky. Zejména ty, kteří dříve měli nějaké spojení s Ruskem.

Fico se svou „láskou“ k sovětskému světu a jeho propagandista Luboš Blach (známý svou oddaností komunismu a rusku, poslanec slovenského parlamentu, vycespiker) jsou toho jasným důkazem.

Nostalgické vzpomínky na socialismus podporované mohutnými dezinformačními kampaněmi vedenými politiky, kteří to považují za příležitost, kterou dostávají od některých slovensko-kremelských hlásných trub, jim umožňují zůstat u moci.

  Začátek druhé světové války je pro Lukašenka zdrojem hrdosti

Dnes je slovenské veřejné mínění v podpoře současného režimu rozděleno půl na půl.

Příští prezidentské volby, které jsou za dveřmi, ukážou, zda lidé věří, že Fico mění Slovensko v diktaturu napojenou na Kreml.

Ten již nominoval svou loutku Petera Pellegriniho, který má oblíbenou přezdívku „podržtaška“. Pokud bude zvolen, moc si zcela uzurpuje Ficova parta.

Dnešní Slovensko je státem oligarchů, pro které Fico pracuje. Privilegovaná skupina ovládá a řídí zemi pouze ve prospěch této privilegované skupiny.

To je slučitelné pouze s režimy, jako je Rusko, Severní Korea a Írán.

Fico si bere příklad z Orbána, který si dokázal udržet moc a veškerý byznys v Maďarsku ovládá jeho privilegovaná skupina.

Slováci by se však mohli poučit ze zkušeností svých sousedů Čechů, s nimiž kdysi patřili ke starým dobrým. Česká republika začala brát ruskou informační válku na vládní úrovni vážněji poté, co agenti kremelské FSB zaútočili na vojenské sklady ve Vrběticích.

Nyní česká vláda aktivně bojuje proti ruským dezinformacím. Opravdu potřebují Slováci něco takového na Slovensku, aby si to uvědomili?

Mimochodem, Češi mají svou vlastní „verzi Fica“ – populistu a oligarchu Andreje Babiše. Pro příští volby bude velmi důležité, aby se ten v Česku nedostal k moci – obrat země může být podobný.

A tento trend je patrný prakticky ve všech evropských zemích. Obrovské „investice“ Ruska do informační války přinášejí výsledky – Evropa prohrává.

Co to znamená – posuďte sami. Jen si pamatujte to hlavní – po kremelské propagandě vždy přijíždějí jejich tanky.

Přemýšlejte a vyvozujte správné závěry, protože váš zítřek závisí na tom, jak se zachováte dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com