Prezident Zelenskyj navštívil vojáky na frontě v Záporoží

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky na jihovýchodní frontě v Záporoží, podle prezidentské kanceláře jim předal medaile. Prezidentova návštěva v místech bojů přichází v době, kdy se množí spekulace o brzkém odvolání hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil generála Valerije Zalužného, který válku proti ruským okupačním silám řídí, uvedla dnes agentura Reuters.

„Je mi ctí, že tu dnes mohu být. Podpořit bojovníky a ocenit je. Je před nimi obtížná a kritická mise odrazit nepřítele a bránit Ukrajinu,“ uvedl Zelenskyj po návštěvě Záporožské oblasti.

Prezident navštívil 65. mechanizovanou brigádu v obci Robotyne, kterou ukrajinské jednotky osvobodily loni v létě. Nyní se nachází téměř na linii dotyku ruské a ukrajinské armády. Ovládnutí Robotyne vzbudilo naději na průlom v ukrajinské protiofenzivě, ta se však později rozplynula.

Ukrajinská vláda podle pátečního sdělení zdrojů informovala Bílý dům, že hodlá propustit nejvyššího vojenského velitele. Údajně chystané sesazení Zalužného, který se nepohodl se Zelenským v řadě otázek, následuje po loňské ukrajinské protiofenzivě, při níž se nepodařilo získat zpět významnou část území ovládaného Ruskem.

Zalužnyj, známý jako „železný generál“, je na Ukrajině velmi populární. Jeho odvolání by proto mohlo uškodit morálce ukrajinských vojáků, kteří bojují o udržení pozic podél více než 1000 kilometrů dlouhé frontové linie proti početným ruským silám vyzbrojeným velkými zásobami munice.

ČTK

  Rusko zaútočilo na Kyjev i Oděsu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com