Pomoc při obnově, výroba zbraní a konzulát v Dněpru: čeští a slovenští prezidenti přislíbili podporu Ukrajině

Nedávná prohlášení prezidentů České republiky a Slovenska během jejich návštěvy Kyjeva zdůraznila jejich odhodlání podpořit Ukrajinu v probíhající válce s Ruskem. Vyjádřili zejména připravenost spolupracovat s Ukrajinou v oblasti obrany a dalších oblastech, včetně energetiky, dopravní infrastruktury a bytových a komunálních služeb.

Česká republika oznámila svůj záměr připravit s Ukrajinou šest společných výrobních projektů, včetně výroby zbraní a munice, oprav tanků a případné výroby cvičných letadel. Česká republika rovněž plánuje otevřít generální konzulát v Dněpru, čímž se dále prohloubí její spolupráce s Ukrajinou.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zdůraznila význam plnohodnotného členství Ukrajiny v Evropské unii a připravenost své země tento proces usnadnit. Slovensko již vyslalo týmy expertů, aby zdokumentovaly válečné zločiny, a Čaputová zdůraznila potřebu postavit pachatele před soud.

Oba prezidenti vyjádřili podporu členství Ukrajiny v NATO, přičemž český prezident Petr Pavel uvedl, že Ukrajina si ho zaslouží za svou stabilitu, odvahu, odpor a boj za svobodu. Pavel rovněž vyzval k vytvoření mezinárodního tribunálu pro vyšetřování zločinů spáchaných na území Ukrajiny.

Prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval českému a slovenskému národu a jejich představitelům za pomoc při ochraně svobody a životů Ukrajinců. Zdůraznil, že by nemělo docházet k umělému omezování obranné pomoci Ukrajině a že je třeba přijmout ambiciózní rozhodnutí k posílení evropské bezpečnosti.

Závazek České republiky a Slovenska podpořit Ukrajinu je významným krokem v probíhajícím konfliktu s Ruskem. Jejich ochota spolupracovat v obraně a dalších oblastech, stejně jako podpora členství Ukrajiny v Evropské unii a NATO, nepochybně posílí postavení Ukrajiny v regionu. Otevření generálního konzulátu v Dněpru rovněž přispěje k prohloubení spolupráce mezi Ukrajinou a Českou republikou a k dalšímu posílení jejich vazeb.

Autor: Dana Markova

  12. balíček sankcí proti Rusku by měl zasáhnout vojensko-průmyslový komplex agresora a snížit jeho kupní sílu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com