V Sevastopolu hoří zásobník s palivem, asi po útoku dronem, uvedl místní činitel

V přístavu Sevastopol na Ruskem anektovaném ukrajinském poloostrově Krym hoří zásobník s palivem, informují ruská i ukrajinská média. Podle místního proruského činitele Michaila Razvožajeva požár zřejmě způsobil útok bezpilotního letounu. Nikdo nebyl zraněn, ale vzhledem k velkému množství paliva bude trvat dlouho, než se podaří oheň uhasit, uvedl později Razvožajev na sociální síti telegram. Ve válce na Ukrajině je epicentrem bojů Bachmut a Marjinka, uvedl ukrajinský generální štáb.

„Podle předběžných informací způsobil požár bezpilotní letoun,“ napsal brzy ráno Razvožavej na sociální síti. „Plocha požáru je přibližně 1000 metrů čtverečních,“ dodal s poznámkou, že na místě zasahují dvě desítky hasičských jednotek a očekává se příjezd požárního vlaku.

Sevastopol se nachází na ukrajinském poloostrově Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014, a je základnou ruské Černomořské flotily. Od loňského února, kdy Moskva vyslala na Ukrajinu invazní vojska, je opakovaně terčem vzdušných útoků, napsala už dříve agentura Reuters. Ruští představitelé z úderů viní Ukrajinu, Kyjev se k útokům oficiálně nehlásí. Nevyjádřil se ani tentokrát.

Ruské invazní síly se nadále soustředí na útočné operace u měst Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doněcké oblasti, uvedl ráno ukrajinský generální štáb v pravidelné situační zprávě. Rusové tam podle něj za poslední den podnikli 48 útoků. „Epicentrem bojů je Bachmut a Marjinka a naši vojáci statečně drží obranu,“ tvrdí štáb.

V Bachmutu, který se Rusové snaží dobýt už řadu měsíců, podle Ukrajinců pokračují boje. „Kromě toho během dne nepřítel vedl neúspěšné útočné akce ve směru na Bohdanivku a Časiv Jar,“ uvádí velení ukrajinských ozbrojených sil, které také tvrdí, že invazní síly nebyly úspěšné ani v útocích na Avdijivku nebo Marjinku. V okupovaných částech Záporožské a Chersonské oblasti Rusové podle Kyjeva pokračují v obranných operacích.

  Joe Biden ocenil irskou podporu Ukrajiny

Informace znepřátelených stran v podmínkách války je obtížné ověřit z nezávislých zdrojů.

Ukrajinský generální štáb zároveň připomíná ruský vzdušný úder na Ukrajinu z pátečního brzkého rána, který podle ukrajinské armády zasáhl civilní objekty a obytné domy. „Celkem nepřítel za uplynulý den odpálil 23 řízených střel typu Ch-101 a Ch-555. Naši obránci zničili 21 řízených střel a také dvě operativně taktická bezpilotní letadla a dva útočné drony,“ uvádí ukrajinský štáb, jenž viní ruská vojska z porušování mezinárodního humanitárního práva.

Rusko v pátek časně ráno podniklo vzdušné útoky na mnoha místech Ukrajiny, včetně Kyjeva, kam ve stejný den přicestovali český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Oba státníci dnes v návštěvě Ukrajiny pokračují. Páteční útok v ukrajinské metropoli nezpůsobil žádné oběti ani vážnější škody, ve městě Uman však úřady informují o 23 mrtvých a v Dnipru o dvou, mezi oběťmi jsou i děti.

Ruské ministerstvo obrany i tentokrát tvrdilo, že útočilo na vojenské cíle. Ruské úřady zároveň obvinily ukrajinskou armádu z ostřelování Doněcka, kde podle starosty okupovaného města Alexeje Kulemzina přišlo o život sedm lidí. Rovněž Kyjev opakovaně prohlásil, že neostřeluje města a civilní cíle.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com