Čtyři zločiny včetně obvinění z podpory ve vzpouře. Kongresový výbor navrhl obžalovat Trumpa

irozhlas.cz

Kongresový výbor vyšetřující nepokoje v Kapitolu 6. ledna 2021 navrhl obžalovat bývalého prezidenta Trumpa ze čtyř zločinů včetně napomáhání vzpouře.

Výbor v pondělí uzavřel vyšetřování Trumpova jednání jakožto prezidenta v době, kdy jeho podporovatelé vtrhli do budovy Kapitolu, kde se zákonodárci chystali stvrdit Trumpovu volební porážku ve volbách z listopadu 2020. V nich zvítězil současný prezident Joe Biden.

Trump výsledek voleb dodnes zcela neuznal. „Uvědomujeme si závažnost doporučení, které dnes vynášíme. Šli jsme nicméně tam, kam nás vedly fakta a zákon. Dovedly nás sem,“ řekl člen výboru Jamie Raskin poté, co návrh na Trumpovu obžalobu oznámil.

Devítičlenný výbor s demokratickou většinou doporučil ministerstvu spravedlnosti obžalovat nejen Trumpa, ale i jeho povolebního poradce a advokáta Johna Eastmana, a to celkem ze čtyř zločinů: napomáhání vzpouře, maření úředního řízení, spiknutí proti vládě Spojených států a spiknutí s cílem učinit nepravdivé prohlášení.

Výbor své doporučení podle kongresmanky Zoe Lofgrenové postavil na měsících vyšetřování, během něhož mimo jiné vyslechl „stovky svědků“ včetně zástupců bezpečnostních složek, zaměstnanců tehdejší administrativy Bílého domu i lidí jinak blízkých Trumpovi.

Stoupenci exprezidenta Trumpa vtrhli do budovy Kapitolu 6. ledna 2021, necelé dva měsíce poté, co Trump prohrál v prezidentských volbách. Trumpův postoj, že mu „volby byly ukradeny“, převzali i jeho stoupenci a na základě tohoto přesvědčení pak podle výboru 6. ledna jednali.

Přímo při útoku na Kongres či nedlouho po něm přišlo o život devět lidí. Trump těsně před útokem na shromáždění své příznivce vyzval, aby „bojovali jako o život“. Bývalý prezident nejméně tři hodiny nereagoval na výzvy svých spolupracovníků i členů své rodiny, aby vyzval k zastavení nepokojů a povolal bezpečnostní složky, uvedl dnes výbor.

Policisté bránící budovu, z nichž desítky utrpěly vážná zranění, se stali terčem hněvu davu, který je v některých případech bil tyčemi, tahal je po schodech nebo po nich šlapal. Někteří utrpěli zranění mozku a budou mít celoživotní následky.

  Vykoupil svůj zločin krví, hájí Kreml Putinovu milost pro vraha

iRozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com