Vykoupil svůj zločin krví, hájí Kreml Putinovu milost pro vraha

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina dnes hájil rozhodnutí hlavy státu udělit milost odsouzenému vrahovi mladé studentky, který svou vinu podle Kremlu smyl na bojišti. Na případ nedávno v médiích upozornila pobouřená matka Very Pechtělevové, podle které se vrah její třiadvacetileté dcery chlubí na sociálních sítích snímky v uniformě a užívá si vojenského života. Vladislav Kaňus měl podle rozsudku strávit 17 let ve vězeňském táboře s přísným režimem za vraždu své bývalé přítelkyně, kterou v lednu 2020 hodiny mučil, než ji udusil.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov – aniž by zmínil Kaňusovo jméno – podle serveru Meduza uvedl, že prezidentovu milost lze získat dvěma způsoby. Standardní cesta spočívá v tom, že milost doporučí hlavě státu řetězec příslušných úřadů: od vězeňské správy přes vedení regionu a federálního okruhu a centrální komisi pro tyto případy až po prezidentskou kancelář. Druhou možností je podle Peskova, že „svou vinu vykoupí krví“. Mluvčí Kremlu dodal, že to se týká i lidí odsouzených za nejtěžší zločiny. „Platí za zločiny krví na bojišti, v útočných brigádách, pod palbou,“ dodal. Další vyjádření prezidentův mluvčí odmítl.

Kaňus před soudem, který skončil loni v červenci, svou vinu nepřiznal. Letos v červenci si rozsudek vyslechla i pětice policistů, kteří ignorovali telefonáty Kaňusových sousedů znepokojených křikem trýzněné oběti. Policisté podle serveru vyvázli bez skutečného potrestání: za nedbalost dostali podmíněné tresty.

„Nejsem sama. Věřte, že takových matek jsou přinejmenším stovky. Žijeme v různých místech naší rozlehlé země. Někdo se bojí, někdo nechce (zveřejnit svůj příběh), někdo složil ruce do klína, někdo kvůli promlčení (zločinu) nemá fyzickou ani morální sílu,“ řekla Oxana Pechtělevová nezávislému serveru Bereg. Uvědomuje si, že sama bojuje s větrnými mlýny. „Nikdo nám nepomůže, nikdo nás nevyslyší,“ uvedla. „Všechna státní média“ podle ní mlčí a prezident, jak potvrdila jeho kancelář, „omilostnil vraha, mučitele, stvůru“, a to ještě před odvolacím procesem.

  Při pádu letounu na obytnou čtvrť v ruském Jejsku zahynuli dva lidé

Meduza připomněla, že vězně aktivně verbovala do svých řad žoldnéřská Wagnerova (v přepisu z ruštiny Vagnerova) skupina. Novým žoldnéřům někdejší vůdce skupiny Jevgenij Prigožin sliboval, že po půl roce služby dostanou od hlavy státu milost. Později vyšlo najevo, že vězni byli tajným výnosem omilostněni ještě dříve, než je poslali do války. Oficiálně se neuvádějí žádná čísla, která by dokládala, kolik odsouzenců bylo naverbováno do války a omilostněno. Neuvádějí se ani žádné údaje, z nichž by vyplývalo, kolik trestanců přišlo ve válce o život a kolik z nich se vrátilo z války domů. Ale z různých končin Ruska přicházejí zprávy o tom, že bývalí trestanci po návratu z bojů páchají znovu zločiny, a to i ty nejtěžší, dodal server Bereg.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com