O vyslání vojáků na Ukrajinu se v Paříži vedla vášnivá debata, uvedl Duda

Nejbouřlivější diskuse se na pondělním pařížském summitu o pomoci Ukrajině vedla ohledně vyslání vojáků západních armád na Ukrajinu, řekl polský prezident Andrzej Duda novinářům. K žádnému rozhodnutí tato debata podle něj nevedla a sama otázka nevyvolala žádné nadšení.

„Nejvášnivější debata se vedla ohledně vyslání vojáků na Ukrajinu,“ řekl Duda v závěru svého vystoupení, zveřejněného na webu prezidentské kanceláře. „Tady také vůbec nenastalo porozumění v této věci. Názory se liší. Musím zdůraznit, že k žádnému rozhodnutí nedošlo,“ prohlásil. „Nadšení nebylo,“ dodal na dotazy novinářů s tím, že nemůže zabíhat do podrobností. Účastníci podle něj byli otevřenější ohledně vyslání sil, které by Ukrajině pomohly při odminování či při střežení hranic.

Polský prezident také připustil rozdílné názory na dodávky zbraní dalekého doletu, ale upozornil, že to jsou jednotlivé státy, které rozhodují, jakou pomoc Ukrajině poskytnou.

Za nejdůležitější závěr pondělního summitu, který svolal francouzský prezident Emmanuel Macron, označil ujednání, které podle něj budí naděje, že se v krátkém čase podaří společnými silami zorganizovat významné dodávky munice Ukrajině. „Zazněl velice konkrétní návrh. Nemohu říci podrobnosti, ale skutečně je to něco, co Ukrajina ohromně potřebuje,“ řekl. „Počítám s tím, že v nejbližší době se to povede uskutečnit,“ dodal.

„Neplánuje se vyslání polských vojáků na Ukrajinu a toto stanovisko prezident vyložil na schůzce v Paříži. Tento postoj předem konzultoval s premiérem Donaldem Tuskem,“ řekl serveru Wirtualna Polska nejmenovaný spolupracovník Andrzeje Dudy. „Polsko nepošle vojáky na Ukrajinu a nepřipojí se k uskutečnění nápadu poslat tam evropské jednotky,“ zdůraznil. Server připomněl, že v tomto duchu a smyslu se dnes v Praze vyslovil i premiér Tusk.

Evropské státy a NATO se podle Scholze shodly, že na Ukrajinu vojáky nepošlou

Účastníci pondělní pařížské konference o další pomoci Ukrajině se shodli, že evropské státy a ani Severoatlantická aliance žádné vojáky do Ruskem napadené země nevyšlou. Dnes to během návštěvy Freiburgu podle deníku Die Welt prohlásil německý kancléř Olaf Scholz.

  České velvyslanectví v Turecku se snaží zjistit, co je se třemi krajany

Kancléř už v pondělí řekl, že z obav o zatažení Německa do ozbrojeného konfliktu prozatím nepovolí dodávku střel s plochou dráhou letu Taurus ukrajinské armádě. Předání střel by si podle něj vyžadovalo vyslat na Ukrajinu německý personál.

Konference v Paříži dospěla podle Scholze ke shodě. „Že na ukrajinskou půdu nebudou vyslány žádné pozemní jednotky, že nebudou vysláni žádní vojáci, které by tam poslaly evropské státy, nebo státy NATO,“ řekl kancléř. Je podle něj správné se v tomto postoji opakovaně ujišťovat.

Scholz prohlášením reagoval na pondělní výrok francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že na vyslání spojeneckých vojáků na Ukrajinu shoda není a že vyloučit nic nelze. „Byly doby, kdy jsme si mysleli, že (Ukrajincům) pošleme jen helmy a spacáky,“ řekl Macron v odpovědi na novinářský dotaz k tvrzením slovenského premiéra Roberta Fica. Ten řekl, že některé země EU a NATO zvažují vyslání svých vojáků na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com