Biden bude ve čtvrtek telefonicky hovořit s Putinem

trend.az

Americký prezident Joe Biden bude ve čtvrtek telefonicky hovořit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V prohlášení o tom dnes informoval Bílý dům. Rozhovor se podle něj zaměří na řadu témat, včetně nadcházejících diplomatických jednání s Ruskem. Mluvčí Kremlu agentuře Reuters řekl, že telefonát je plánovaný na pozdní večer.

Web americké televize CNN s odkazem na úředníka z Bidenovy administrativy píše, že o telefonát požádal Putin a že Biden ho přijal, jelikož je toho názoru, že „když přijde na Rusko, jsou přímé rozhovory mezi lídry nenahraditelné“.

Bílý dům v prohlášení uvádí, že Bidenova administrativa se nadále zapojuje do rozsáhlého diplomatického úsilí „s našimi evropskými spojenci a partnery, konzultuje a koordinuje společný postup v reakci na hromadění ruských sil na hranici s Ukrajinou“.

Biden a Putin spolu jednali 7. prosince prostřednictvím videohovoru, který byl z velké části věnován stoupajícímu napětí kvůli hromadění ruských vojsk u ukrajinských hranic a vztahům mezi Ruskem a Západem, které jsou na nejnižší úrovni od konce studené války.

Putin se během rozhovoru domáhal bezpečnostních záruk, že se Severoatlantická aliance nebude rozšiřovat dále na východ a nerozmístí na Ukrajině zbraně ohrožující Rusko. Biden varoval, že v případě vpádu na Ukrajinu by Rusko čelilo dosud nevídaným důsledkům.

Představitelé USA a Ruska budou 10. ledna jednat o bezpečnosti a situaci na Ukrajině. O dva dny později se uskuteční rozhovory mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí.

Autor: ČTK

  Remdesivir je velmi účinný, naznačují interní výzkumné informace Chicagské univerzity

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com