Černochová: Válku si nikdo nepřeje, ale je třeba se přizpůsobit realitě

Válku si nikdo nepřeje, ale je třeba se přizpůsobit realitě. Na akci, kterou pořádala Praha 2 ke Dni válečných veteránů na náměstí Míru, to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Modernizace armády podle ní není plýtváním. Armádě se konečně dává to, co měla mít dávno, aby mohli vojáci svou práci vykonávat tak, jak nejlépe dovedou, a používat techniku, která odpovídá parametrům 21. století.

Podle Černochové dělá armáda a celý resort obrany vše pro to, aby modernizací, náborem a dalšími aktivitami posílily obranyschopnost země. Ministryně na akci poděkovala vojákům, ale také policistům a příslušníkům bezpečnostních sborů, kteří se účastní misí a kterým podle ní patří vzpomínka a poděkování.

Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky je důležité to, že vojáci vidí, že je společnost podporuje, Dnešní akce je podle něj ukázkou sounáležitosti a také příležitostí pro komunikaci a hledání lepší cesty mezi vojáky a civilisty. Den válečných veteránů podle něj není jen o veteránech a vojácích, ale o připomínání všech válek a jejich obětí. „Válka je jen nezměrné utrpení a hrůza,“ uvedl s tím, že je dobře si to připomínat.

Akce na náměstí Míru je podle starosty Prahy 2 Jana Korsesky (ODS) tradiční událostí, městská část ji pořádá od roku 2015 ve spolupráci s ministerstvem obrany a Vojenským historickým ústavem. Program je podle něj cílen na školáky i širokou veřejnost.

Na náměstí Míru si dnes mohli zájemci prohlédnout například bojové vozidlo pěchoty BVP-2, obrněné vozidlo Titus nebo ruční zbraně a výstroj. Stánek tam měl například Odbor pro válečné veterány ministerstva obrany. V dalších se mohli návštěvníci dozvědět informace o náborovém procesu do armády nebo o vzdělávacím projektu Příprava občanů k obraně státu (POKOS).

Při příležitosti sobotního Dne válečných veteránů se dnes Černochová s Řehkou spolu s vojenskými kaplany, válečnými veterány, zástupci Ekumenické rady církví a České biskupské konference a dalšími hosty zúčastnili také ekumenické bohoslužby ve vojenském kostele svatého Jana Nepomuckého na pražských Hradčanech. Památku obětí válečných konfliktů uctila modlitba za padlé a zemřelé a modlitba za mír.

  V pražské MHD bude kvůli covidu opět znemožněn nástup předními dveřmi

Dnes večer se lidé sejdou v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. Další akce jsou naplánované na sobotu, mimo jiné pietní akt na Vítkově nebo Koncert pro hrdiny, který v chrámu svatého Víta pořádá organizace Post Bellum spolu s Českým rozhlasem.

Den válečných veteránů se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a ukončeny boje první světové války. Symbolem se stal vlčí mák, květina, která jako první vyrostla na polích zničených při bojích a na hrobech padlých vojáků. Jako Den veteránů se slaví 11. listopad od roku 1954, Česká republika se poprvé připojila v roce 2001.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com