Fiala společně s premiéry Polska a Slovinska navštíví Kyjev

seznamzpravy.cz

Premiér Petr Fiala (ODS) společně s premiéry Polska Mateuszem Morawieckým a Slovinska Janezem Janšou navštíví v úterý jako zástupci Evropské rady Kyjev obléhaný ruskými vojsky. Cesty se zúčastní i polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński. Politici se setkají s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denysem Šmyhalem. Je to první návštěva takto vysoce postavených zahraničních činitelů na Ukrajině od začátku ruské invaze 24. února.

Mluvčí polské vlády Michal Dworczyk sdělil, že vlak vezoucí politiky přejel polsko-ukrajinské hranice kolem 08:30. Polské příhraniční město Přemyšl je od Kyjeva vzdálené přes 600 kilometrů a cesta trvá zhruba sedm až devět hodin.

„Návštěva je zorganizována po konzultacích s prezidentem Evropské rady Charlesem Michelem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Cílem návštěvy je vyjádřit jednoznačnou podporu Evropské unie Ukrajině a její svobodě a nezávislosti,“ předeslal Fiala. Během návštěvy chce také prezentovat „široký balík podpory pro Ukrajinu a její občany“. Poznamenal také, že o cestě ví také mezinárodní společenství včetně OSN.

„Evropa musí garantovat nezávislost Ukrajiny a ujistit, že je připravená pomoci při její obnově,“ napsal na Twitteru polský premiér Morawiecki. „V tak klíčové chvíli pro celý svět je naší povinností být na místě, kde se píší dějiny,“ citovala jej agentura PAP. „Nejde o nás, ale o budoucnost našich dětí, které si zaslouží žít ve světě, kde nebude žádná tyranie,“ dodal Morawiecki.

Fiala o své cestě na Ukrajinu v noci informoval ministry silových resortů, sdělila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Doplnila, že po dobu nepřítomnosti Fialu zastoupí první vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle Černochové byl premiér do Kyjeva odhodlaný jet. „Je to signál ukrajinské straně, že Česko stojí na jejich straně a že premiér Zelenskyj má naši absolutní podporu,“ zdůraznila.

  Zástupci škol: Debata o maturitě je uzavřená, premiér jen vyvolává nejistotu

Šedivý: Cesta má rizikový potenciál

Podle armádního generála ve výslužbě Jiřího Šedivého se bude bezpečnostní riziko pro politiky zvyšovat v blízkosti Kyjeva a ve měste samotném. „Myslím, že to má skutečně rizikový potenciál,“ sdělil ve vysílání ČT24. Věří tomu, že jsou o cestě informováni i Rusové, vzhledem k tomu, že informace je veřejná.

Nelze podle něj ale vyloučit, že se stane něco nepředvídatelného – někdo cestu odhalí, nebude informován o politicích a podnikne úder. Rusové, kteří mají podle něj v Kyjevě své zpravodajce, špiony a informátory, budou hledat informace o tom, kde se premiéři a vicepremiér budou pohybovat. Šedivý si ale zároveň myslí, že Ukrajinci mají přijata taková opatření, aby se místo setkání s ukrajinským prezidentem neodhalilo.

Evropská unie v úterý začne uplatňovat čtvrtý balík protiruských sankcí, na nichž se podle francouzského předsednictví v pondělí shodly členské státy. Mají také pokračovat ukrajinsko-ruská jednání, oznámil podle agentury Reuters Zelenskyj. V nočním televizním projevu prohlásil, že ukrajinská delegace v pondělí odvedla dobrou práci, ale nesdělil žádné další podrobnosti.

Pondělní rozhovory se podle médií odehrávaly prostřednictvím videokonference, v minulých dnech se delegace obou zemí několikrát setkaly na bělorusko-ukrajinské hranici. Předchozí rozhovory nevedly k žádnému zásadnímu průlomu, poznamenala agentura AP, přestože o víkendu obě strany hovořily o určitém pokroku.

Úřady Kyjeva v noci na úterý znovu vyhlásily letecký poplach. Obyvatelé města poté nad ránem uslyšeli nejméně čtyři silné výbuchy, píše agentura Ukrinform. Rakety zasáhly několik obytných výškových budov, informovalo ukrajinské ministerstvo vnitra a upřesnilo, že dva lidé zemřeli a jedna osoba byla převezena do nemocnice. Ukrajinská armáda v prohlášení uvedla, že ostřelování zasáhlo kyjevskou Svjatošynskou čtvrť. Zelenskyj vyzval ruské vojáky, ať složí zbraně. „Nabízím vám šanci přežít,“ vzkázal jim.

  Lipavský: ČR neplánuje odvolat diplomaty a uzavřít mise na Ukrajině

Ukrajiny se budou týkat i další úterní události. Pokračuje mimořádné zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy (RE) věnované ruské invazi. Mimo jiné o tomto konfliktu budou jednat i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho íránský protějšek Hosejn Amírabdolláhján.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com