Po pátečních bouřkách je bez elektřiny 1200 odběratelů

Po pátečních silných bouřkách zůstalo k dnešnímu ránu bez proudu asi 1200 domácností z distribučního území společnosti EG.D. Nejvíce omezení zůstává na Hodonínsku a Břeclavsku, jde zhruba o 800 domácností, uvedl mluvčí společnosti Roman Šperňák.

Dalších 200 odběratelů bez dodávek elektřiny eviduje podnik na Vysočině kolem Žďáru nad Sázavou, zhruba stejný počet také v okolí Borovan na Českobudějovicku.

V pátek večer a v noci na sobotu byla situace vážnější, bouřky postupující přes jihovýchod Česka za sebou kromě dalších škod zanechávaly také polámané stromy a poškozené vedení. Kolem pátečních 22:00 společnost EG.D evidovala asi 12.000 domácností bez elektřiny.

„Na opravách od ranních hodin dál pracujeme tak, abychom dodávky elektrické energie obnovili co nejdříve,“ uvedl Šperňák.

Páteční bouře na jižní Moravě působily škody mezi Valticemi a Bzencem

Páteční bouře na jižní Moravě zanechaly největší škody v pásu mezi Valticemi na Břeclavsku a Bzencem na Hodonínsku. Hasiči postupně zasahovali na 70 místech. „Nejčastěji jsme odklízeli popadané nebo nebezpečně nahnuté stromy či ulomené větve,“ uvedl mluvčí hasičů Jan Dvořák. Na osmi místech museli hasiči také čerpat vodu. Bez proudu zůstávalo ráno zhruba 800 domácností na Břeclavsku a Hodonínsku, informovali energetici.

Podle pátečních informací Českého hydrometeorologického ústavu vykazovala bouřka znaky supercely a přinášela nárazy větru až přes 80 kilometrů za hodinu, kroupy přes tři centimetry a místy velmi intenzivní srážky.

Přímo ve Valticích vichr polámal mnoho stromů, včetně velkého platanu na náměstí, a také ničil střechy. Srolované pláty plechové krytiny sundávali hasiči třeba i z koruny stromu. V některých obcích padaly kroupy. Například lidé z Bzence na Hodonínsku sdílejí na sociálních sítích záběry vozovky pokryté kroupami a snímky poničené úrody na zahrádkách.

Dobrovolní hasiči z Vracova na Hodonínsku vyjížděli k popadaným stromům na silnici, vytahovali auto z příkopu, ve Vacenovicích čerpali vodu z garáže. Poté likvidovali popadané stromy přímo ve Vracově. Při tom do nich málem najelo starší auto, uskočili prý na poslední chvíli.

  Koalice Spolu chce informace o objednaných vakcínách

„Členové jednotky, kteří řídili dopravu na místě, byli málem sraženi řidičem, který vykazoval známky opilosti,“ napsali vracovští hasiči na facebooku. Řidič se agresivně dožadoval uvolnění cesty, hasiči mu nedovolili místo opustit. Policisté později naměřili řidičovi 2,5 promile alkoholu v krvi.

„Nyní je tak řidič důvodně podezřelý z trestných ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněného užívání cizí věci, kdy mu v případě uznání viny hrozí i pobyt za mřížemi,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com