Vojtěch očekává razantnější proticovidová opatření v moravských krajích

seznamzpravy.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává razantnější proticovidová opatření v moravských krajích včetně rušení hromadných akcí. Domluvil se na tom s hejtmany a hygieniky. Řekl to dnes na odborné konferenci Efektivní nemocnice. Zlínský kraj od příštího týdne omezí nejméně na 14 dní společenský život, zakáže hromadné akce nad 100 osob. Opatření vyhlásí tamní hygienická stanice.

„Zatím je situace rozdělená na Moravu a Čechy. Moravské regiony jsou mnohem více zatíženy,“ uvedl ministr. Domnívá se, že protiepidemická opatření v moravských krajích budou podobná jako avizovaná ve Zlínském kraji na regionální úrovni. „Myslím si, že dojde k razantnějším opatřením ve smyslu zrušení hromadných akcích a podobně. To už se teď děje, domluvili jsme se na tom s hejtmany a krajskými hygienickými stanicemi,“ dodal.

Podle něj situace na Moravě souvisí s nižší proočkovaností. „Ta korelace mezi nízkou proočkovaností a vysokým počtem nakažených je naprosto zřejmá,“ dodal. Ve Středočeském kraji má dokončené očkování 57,39 procent populace, v Moravskoslezském a Olomouckém kraji 50,2 a 50,3 procenta.

V následujících dvou až třech týdnech není podle Vojtěcha možné očekávat zlepšení epidemické situace. „Zatím nevidíme světlo na konci tunelu,“ řekl. K dnešnímu dni je celostátní průměr 1029 nových případů na 100.000 obyvatel za sedm dní, v Olomouckém kraji 1422, Zlínském 1299, Jihomoravském 1255 a Moravskoslezském 1196.

Některé moravské nemocnice hlásí, že už nemají pro covidové pacienty volná lůžka. „Nemůže se stát, že někde dojde k zahlcení, když jsou jinde volné kapacity,“ řekl Vojtěch. Podle něj se musejí pacienti překládat tam, kde volné kapacity mají.

Nyní je hospitalizovaných 5434 lidí, na jednotkách intenzivní péče je 758 z nich.

Autor: ČTK

  Hnutí Hamás nezáleží na osudu běžných Palestinců, řekl v Izraeli Pavel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com