Nejméně případů v pracovní den od září. Česko má za středu 541 nově nakažených koronavirem

ct24.ceskatelevize.cz

Laboratoře v Česku během středy potvrdily 541 případů koronaviru. Je to nejméně za pracovní den od 1. září, kdy byl počet menší než 500. Proti minulé středě je počet nově nakažených nižší téměř o třetinu. Nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel bylo ve středu 35, o den dřív 38. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Dávku očkování proti nemoci covid-19 dostalo ve středu 97 233 lidí, zhruba o desetinu víc než o týden dřív. Vyšší byl počet aplikovaných vakcín v jednom dni jen minulý čtvrtek, kdy přesáhl 98 600. Zdravotníci dosud rozdali téměř 4,925 milionu dávek, pro dokončené očkování jsou u většiny vakcín potřebné dvě.

Takzvané incidenční číslo, které udává počet případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, nepřetržitě klesá od 12. dubna, kdy bylo na 278. Údaj nyní vláda zohledňuje při určování protiepidemických opatření a jejich rozvolňování.

Z regionů je na tom nejlépe Karlovarský kraj s incidenčním číslem na hodnotě čtyři, nejvíce zasažený je nadále Zlínský kraj s hodnotou 61.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, se už týden drží na hodnotě 0,7. Pokud je nižší než jedna, kde bylo naposledy v polovině dubna, šíření nákazy zpomaluje.

Od začátku šíření epidemie koronaviru v Česku loni v březnu se nákaza prokázala u zhruba 1,66 milionu lidí. S nemocí covid-19 dosud zemřelo 30 059 nakažených. Počet úmrtí zůstává v posledních třech dnech nižší než deset denně.

Dál ubývá také lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnici. Ke středě jich bylo 728, ve vážném stavu bylo 124 z nich. Covidovými pacienty jsou tak nemocnice nyní zatížené nejméně od druhé poloviny loňského září.

  Kancelář prezidenta měla Fremrovu nominaci konzultovat s historiky. Mohlo se to zjistit dříve, říká Marvanová

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu uvedl do funkce staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Do úřadu, který vedl do loňského září, Vojtěch nastoupil po čtvrté výměně na tomto postu během epidemie koronaviru. Vojtěch bude muset podle premiéra v nejbližší době dořešit legislativní zavedení evropského covid pasu a strategii přeočkování proti covidu-19.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com