Poslanci asi schválí vymezení dostupného bydlení a proberou příspěvky na péči

Poslanci dnes budou schvalovat novelu, která má zjednodušit čerpání podpor ze Státního fondu podpory investic a vymezit dostupné nájemní bydlení. Ve druhém čtení budou pokračovat v debatě o zvýšení příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením. V úvodním kole by se mohli dál zabývat vyšší ochranou vody a projednat změny v kárných řízeních se soudci, státními zástupci a exekutory.

Příspěvky na péči chce koalice zvýšit od července ve třech ze čtyř stupňů závislosti na pomoci druhých o zhruba desetinu až dvě pětiny. Doplnění původní novely, která má zdůraznit podporu sociálních služeb v domácím prostředí, už podpořil sociální výbor. Nejnižší dávka by měla zůstat na nynější úrovni. Opoziční hnutí ANO a SPD připravila úpravy, podle nichž by vzrostly příspěvky i v prvním stupni. Razantněji by se také zvýšily částky lidem ve druhém stupni závislosti na pomoci jiných.

Předloha o zjednodušení čerpání podpor z fondu podpory investic také rozšiřuje okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. K příjmům fondu přidá návratnou finanční výpomoc.

Vyšší ochranu vody má podle vládního návrhu zajistit její výslovné uvedení v ústavním článku, který doposud obecně zavazuje k ochraně přírodních zdrojů. Kárná řízení se soudci, státními zástupci a exekutory by měla být podle vládního návrhu dvoustupňová, účastníci tedy mají získat možnost odvolání.

ČTK

  Na hory se vrátila zima, na Šumavě napadlo přes 30 cm sněhu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com