Znovu se schvaluje „nejdůležitější zákon“. Minule spíš uškodil, než pomohl

Nový stavební zákon, nejdůležitější pokus Babišovy vlády o změnu legislativy, prošel prvním čtením Sněmovny. Od předchozí úpravy zákona se však stavební řízení v Česku prodloužilo o 103 dnů.

Poslanec ODS Martin Kupka znejistil minulý týden ve Sněmovně kolegy. V debatě před schvalováním stavebního zákona jim připomněl, jak před čtyřmi lety schvalovali rozsáhlou novelu stejného zákona a jak to pak dopadlo. „Ta novela začala platit 1. ledna 2018 a přinesla nová razítka. To je jedna z příčin, proč dneska vykazuje Česká republika 246 dnů průměrné délky stavebního řízení,“ uvedl Kupka.Podle studie Doing Business 2020, kterou vydává Světová banka, se délka stavebního řízení v tuzemsku opravdu za posledních pět let prodloužila o sto dní.Kritiku Světové banky nyní využívá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) za hlavní argument, proč je třeba vyrobit úplně nový stavební zákon. Poslanec Kupka však vystihl hlavní obavy všech poslanců i stavebníků: Co když zákon poměry v Česku zase jenom zhorší?

Pochybnosti rostly už během uplynulých tří let, kdy zákon vznikal. Ministryně Dostálová zvolila neobvyklý postup a nechala sepsat věcný záměr právníky najaté Hospodářskou komorou. Po protestech obcí a soudů však byla donucena části zákona změnit a Hospodářská komora se od něho distancovala. Návrh zákona v paragrafech ještě letos odmítla Legislativní rada vlády, a tak v září do parlamentu dorazil návrh, se kterým není nikdo spokojen. Ministryně poslancům slíbila, že normu ve druhém čtení od základu přepíše. Co změní, však zatím nemohla vysvětlit, protože je doma s covidem.Srovnání s novelou z roku 2018 nechtěně připomněl na čtvrteční schůzi také vicepremiér Karel Havlíček (ANO). Podle něho je zákon tak důležitý, že se „dotýká každého občana naší země“. Jak ohlásil, s jeho pomocí budeme „schopni se vypořádat se současnou krizí, způsobenou šířením pandemie covidu“.Před čtyřmi lety zase ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) vysvětlovala, že „se jedná o nejklíčovější zákon této vlády a této koalice“, u kterého je předem jisté, že „přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky, především našich firem“.

  Prezident Zeman jmenoval novým premiérem Fialu

Jak Karla Šlechtová, tak nyní Klára Dostálová sledovaly v návrzích stavebního zákona zhruba stejnou stopu.

V obou případech měly omezit účast veřejnosti, která podle tvrzení investorů stavební řízení zdržuje. Šlechtové se podařilo zakázat účast občanských sdružení, Dostálová omezuje roli občanů z okolí stavby, krajů, městských samospráv, a dokonce správních soudů.Oba návrhy posilují centralizaci. Šlechtová spojením tří různých řízení, tedy na vydání expertizy EIA, územního rozhodnutí a stavebního povolení. Dostálová usiluje o zrušení stávajících stavebních úřadů na obcích, které nahradí jediný „Nejvyšší stavební úřad“ s expoziturami v krajských městech.Dosud nevysvětlena zůstává otázka poslance Kupky, v čem bude lepší pozice investora, který dosud vyřizoval povolení na stavebním úřadě v Brandýse nad Labem, když napříště bude muset s většinou papírů na kraj do Prahy.

Není pochyb, že 157. místo Česka ve světovém žebříčku povolování staveb je ostudné. Podle Doing Business 2015 ještě bylo Česko na 139. místě, o dvě pozice například za Polskem. Také severní sousedé změnili stavební zákon, zkrátili úřední termíny o 75 dnů a vešli se do čtvrté desítky Doing Business 2020.Češi naopak přidali 103 dnů, s výjimkou Salvadoru nejvíc ze všech zemí na světě. Propadli se tím za Moldavsko, Argentinu, Kamerun, Barbados a Pobřeží slonoviny. S výjimkou Albánie, Kosova a Bosny jsou jejich úřady nejhorší v Evropě.Přesto není jasné, proč si ministryně Dostálová vybrala jako hlavní argument pro sepsání zákona tabulku Světové banky. „Nikdo v Česku neví, podle jakých pravidel se tabulka někde v New Yorku počítá,“ upozorňuje bývalá náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (zelení). Ministerstvo tabulku podle jejího názoru použilo, protože se úředníci dosud ani nepokusili vyrobit vlastní statistiku, jak dlouho stavební řízení v Česku trvá.Podle kritiků z opozičních stran hrozí, že nový stavební zákon vyvolá válku právníků, která způsobí stejný chaos jako boj o Pražské stavební předpisy v letech 2014–2016. Jakkoli to pražští politici mysleli dobře, výsledkem byla taková právní nejistota, že se počet stavebních povolení snížil o třetinu, u bytových domů o polovinu.

  Covidové statistiky vykazují nárůst nakažených, hospitalizovaných i zemřelých

Stavební zákon prošel v prvním čtení hlasy obou koaličních stran, KSČM a SPD. Druhé čtení bude nejdříve koncem února.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com