Ukrajina potřebuje jasnou perspektivu vstupu do NATO a EU, řekl Fiala po jednání se Zelenským

Ukrajina potřebuje jasnou perspektivu vstupu do Severoatlantické aliance a Evropské unie, prohlásil český premiér Petr Fiala po pondělním jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Může přitom podle něj počítat s podporou Česka. V Kyjevě, kam v pondělí dopoledne přijel s týmem ministrů na mezivládní jednání, podepsal český ministerský předseda spolu se Zelenským deklaraci o euroatlantické perspektivě pro Ukrajinu.

Na tiskové konferenci po schůzce s prezidentem ocenil Fiala pokrok, který Ukrajina učinila na cestě ke splnění podmínek pro pokračování rozhovorů o začlenění země do EU. Česko podle něj podporuje i co nejrychlejší uvolnění tří miliard eur přislíbených zemi z unijních zdrojů.

Zelenskyj ocenil, že čeští ministři přicestovali do Kyjeva ve chvíli, kdy se město stalo opět terčem ostřelování ruskými vojsky. Česko podle něj pomáhá likvidovat následky teroru a pomáhá také při vyvíjení tlaku na Rusko. S Fialou probrali i spolupráci v obraně proti dronům. „Pokud budeme moci bránit naše nebe, bude to důležitý krok v celoevropské obraně,“ uvedl ukrajinský prezident.

Se Zelenským koordinoval Fiala podle ukrajinského prezidenta sankční kroky vůči Rusku. Státníci hovořili i o vytvoření speciálního soudního dvora pro zločiny způsobené Ruskem po únorovém napadení Ukrajiny či o spolupráci při opravě vojenské techniky.

Podle Zelenského bylo důležité, že Fiala s týmem ministrů přijel v den bombardování. „Sám viděl, jak vypadá takový teror, jak škodí,“ konstatoval. Fiala v této souvislosti uvedl, že v rozbombardovaném domě, který česká delegace viděla, zahynuli lidé.

Fiala od Zelenského převzal Řád Jaroslava Moudrého. Ukrajinské ocenění v minulosti dostali někdejší prezident Václav Havel či bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Zdroj: novinky.cz

  Zdraví Evropanů se díky čistšímu vzduchu zlepšilo, říká finská studie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com