Nový průzkum: Volby by vyhráli Piráti. ANO a Spolu soupeří o druhé místo

seznamzpravy.cz

Volby do Poslanecké sněmovny by na začátku června vyhrála opoziční koalice Pirátů a STAN, která podle modelu agentury Data Collect pro Českou televizi získala 25,5 procenta hlasů.

Pozice ANO a dalšího opozičního bloku Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jsou vyrovnané – hnutí premiéra Andreje Babiše by volilo 20,5 procent lidí, Spolu 19,5 procenta voličů. Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny se pohybují komunisté, sociální demokraté i nové hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila Česká televize.

SPD Tomio Okamury přisoudil volební model 10,5 procenta hlasů, KSČM 5,5 procenta a ČSSD by stejně jako Přísaha mohla obdržet rovných pět procent. Společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků by podle Data Collect získala tři procenta voličských hlasů.

V porovnání s předchozím květnovým průzkumem společnosti Data Collect si Piráti a STAN pohoršili o 1,5 procentního bodu. Koalice spolu si pohoršila o 1,2 procentního bodu a naopak ANO si polepšilo o 1,1 procentního bodu.

SPD Tomio Okamury si pohoršila o 2,5 procentního bodu a komunisté o 0,7. Přísaha Roberta Šlachty si polepšila o 1,2 procentního bodu.

Volební výhru Pirátů a STAN, následované ANO a Spolu, stejně jako nejistou pozici komunistů a ČSSD i vzestup Přísahy předvídají i další agentury pro výzkum veřejného mínění.

Unikátní model Seznam Zpráv ukazuje vývoj preferencí v posledních měsících:

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

 

 

  Vojtěch zamíří do Finska. Už nebude ministrem, potvrdil Babiš

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com