Západ Čech zasáhly bouřky doprovázené silným větrem. Popadané stromy zkomplikovaly dopravu

Západní Čechy zasáhly extrémně silné bouřky, v Plzeňském a Karlovarském kraji zaznamenali hasiči desítky výjezdů hlavně k případům popadaných stromů. „Momentálně pásmo bouřek postupuje poměrně rychle ze západu do východních Čech a na Vysočinu,“ řekl Radiožurnálu meteorolog Pavel Šimandl. ČHMÚ vydal varování nejvyššího stupně.

„Nejsilnější bouřky můžeme teď očekávat v severních částech Vysočiny a v Pardubickém kraji, tam může vítr dosáhnout rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. To je ale otázka jedné až dvou hodin, pak začnou bouřky slábnout,“ uvedl Šimandl.

Podle Šimandla neočekávají meteorologové zvedání hladin řek. „Deště jsou intenzivní, ale trvají na daném místě jenom krátkou dobu, bouřky postupují rychle,“ dodal.

Kvůli popadaným stromům na koleje či trakční vedení se večer zastavil železniční provoz na několik úsecích v západních, středních a jižních Čechách, například v okolí Chebu, mezi Klatovy a Plzní, u Písku, mezi Vlašimí a Postupicemi nebo mezi stanicemi Světice – Praha-Uhříněves na hlavní trati mezi Prahou a Benešovem.

Situace v Německu je podle meteorologů mnohem dramatičtější, zaznamenali zde výskyt několika velice silných supercelárních bouří a možné tornádo. Na západě Německa je kvůli bouřkám až čtyřicet zraněných.

Na aktuálních radarových datech se podle ČHMÚ objevilo tzv. bow echo tedy prohnutí dopředu ve tvaru luku. Tento typ radarových dat je typický pro bouřkové systémy, které přináší silné nárazy větru.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

  Poslanci ANO tvoří monopol na pojištění. Čísla ukazují, že není třeba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com