Při cestě ze zahraničí do ČR autem už nebude potřeba test

novinky.cz

Ministerstvo zdravotnictví vydalo nové opatření, které ruší povinnost pro cestující do ČR mít negativní test na koronavirus, pokud cestují autem. Nové opatření vydalo poté, co pražský městský soud v pondělí konstatoval, že požadavek testu pro individuální cestující je v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

Lidé vracející se ze zemí zařazených do tmavě červené kategorie, kteří dosud test potřebovali, ale budou muset jít na PCR test nejpozději 14 dní po návratu do Česka. Do doby předložení negativních výsledků se na ně bude vztahovat omezení volného pohybu, informoval Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Omezení volného pohybu znamená, že lidé mohou ze svého domova jen za stanovených podmínek, například k obstarání základních životních potřeb, k zajištění péče o děti, zvířata, při cestě k lékaři, na úřady či zpět do místa bydliště.

Povinnost testu pro cestující ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy zůstává pro cestující hromadnou dopravou, tedy letadlem, autobusem či vlakem. Tam soud konstatoval, že nařízení má význam, protože lidé jsou při cestě v kontaktu s jinými lidmi.

Při individuálním cestování, například vlastním autem, je podle soudu minimální riziko, že by vracející se lidé cestou nakazili další osoby.

Soud přihlédl i k tomu, že pro občany je jednodušší nechat se otestovat až v ČR, než hledat akreditované pracoviště v cizině.

Riziko, které přináší návrat ze zemí s horší epidemickou situací, mají eliminovat i další platné povinnosti. Lidé nyní musí při návratu z tmavě červených zemí podstoupit PCR test nejdříve pátý den po příjezdu, a dokud neobdrží negativní výsledek, musí zůstat v dobrovolné izolaci. Mají také povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Zdroj: https://www.novinky.cz/

  V Praze se sejdou lídři evropských zemí na zasedání nové platformy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com