Pochodu za demokracii se zúčastnily tisíce lidí, podporují Ukrajinu

Pochodu za demokracii se dnes v Praze zúčastnilo několik tisíc lidí. V tichém průvodu bez proslovů vyjadřovali také podporu Ruskem napadené Ukrajině. Průvod dorazil z ulice Na Slupi po 16:00 na Jungmannovo náměstí, odkud se většina jeho účastníků vydala na Václavské náměstí na Koncert pro budoucnost.

Podle organizátora Matěje Hlavatého se pochodu zúčastnilo 5000 až 10.000 lidí. Lidé měli české a ukrajinské vlajky, někteří měli také vlajku Evropské unie. Na transparentech je například heslo „Vzpomínat nestačí“ nebo přeškrtnutý komunistický symbol se srpem a kladivem a nápisem „Již nikdy“. V průvodu byli také lidé hlásící se k ruské národnosti, ale odsuzující válku a současné vedení jejich země.

Pořadatelé v pozvánce na akci mimo jiné uvedli, že je na čase začít spojovat rozdělenou českou společnost a vrátit národní symboly ČR do rukou všech občanů. „Odmítáme, stejně jako ostatní, vraždění nevinných lidí na Ukrajině, jsme proti válce. A právě proto podporujeme materiální a vojenskou pomoc napadené Ukrajině. Věříme, že když selhávají diplomatická vyjednávání, není jiná cesta k míru,“ napsali.

Akce se konala s podporou spolku Milion chvilek. Ten dnes během dne v Praze připravil instalaci, která upomínala na nadcházející prezidentskou volbu. Z člunu na Vltavě se za pomoci balonku vznášel velký otazník tak, aby byl vidět při pohledu na Pražský hrad, tedy sídlo českého prezidenta.

„V den boje za svobodu a demokracii jím chtěl spolek Milion chvilek upozornit na to, že obzvlášť v náročných časech by měly ve veřejném prostoru rezonovat hodnoty jako je solidarita, lidskost a laskavost. A že i tyto vlastnosti je potřeba hledat u nové hlavy státu. Té současné totiž jednoznačně chybí,“ uvedl spolek v tiskové zprávě.

ČTK

  Opozice uvolnění vítá, mluví i o konci diskriminace či o chaosu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com