Evropská unie odblokovala peníze na projekty Agrofertu

Česko může požádat Evropskou unii o proplacení dotací pro holding Agrofert, které byly dosud zablokované kvůli auditnímu prověřování střetu zájmů expremiéra Andreje Babiše (ANO). Podle webu iROZHLAS.cz to uvedla Evropská komise (EK) v dopise českým úřadům. Výjimkou jsou dvě dotace zemědělskému podniku Cerea a jedna dotace plastikářské firmě Fatra. Ministerstvo financí spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu nyní budou řešit, jaké projekty Agrofertu s žádostí o proplacení unii pošle.

Proplácení dotací pro Agrofert bylo zastaveno poté, co se na začátku roku 2019 rozjel unijní audit ke střetu zájmů expremiéra Babiše, který Agrofert vložil do svěřenských fondů. Úředníci z ministerstva financí pak museli navíc s každou žádostí o výplatu peněz přikládat zvláštní dokument v němž ujišťovali, že žádost neobsahuje výdaje pro koncern. Tato povinnost jim nyní odpadne, uvádí iROZHLAS.cz.

O přerušení výplat pro holding Agrofert a jeho dceřiné firmy jednal v září výbor EK. Takzvaná Interruption Committee jednala také o okruhu výdajů, o které si budou moci české úřady zažádat. Výsledkem setkání je dopis, který nyní obdrželo české ministerstvo financí.

ČTK

  U Holešova se srazil osobní vlak s nákladním autem, deset zraněných

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com