Pavel: Částka na nákup munice pro Ukrajinu je shromážděná

Potřebnou částku na nákup 800.000 kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii se podařilo shromáždit. Novinářům to dnes řekl prezident Petr Pavel při návštěvě Středočeského kraje. Do pomoci, kterou iniciovalo Česko, se zapojí dalších 18 států. Munice by měla být na Ukrajině v následujících týdnech, řekl Pavel. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil schopnost spolupráce s partnery při poskytování pomoci Ruskem napadené zemi. Ujistil, že letos budou dodány statisíce nábojů. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara ale celkové náklady pokryté nejsou a prezident zřejmě myslel jen první dodávku, řekl Deníku N.

„K dnešnímu ránu jsme shromáždili celkovou částku pro nákup veškeré munice, tedy těch 800.000 kusů,“ oznámil dnes prezident. Další krok má podle něj udělat česká vláda, která uzavře memorandum a nastaví vzájemné vztahy. „Z české strany potom bude následovat informace všem těm přispívajícím státům o harmonogramu a jak budeme postupovat dál,“ uvedl prezident Pavel.

Ukrajina podle premiéra Fialy nyní potřebuje podporu více než kdy jindy. „Jsem rád, že jsme schopni spolupracovat s tolika partnery po celém světě, abychom poskytli potřebnou pomoc. Mohu garantovat, že letos budou dodány statisíce nábojů,“ řekl dnes předseda vlády ČTK.

Poradce pro národní bezpečnost Pojar ale zpochybňuje, že by se podařilo vybrat peníze nutné k nákupu veškeré munice. „Předpokládám, že pan prezident myslel pokrytí první várky, nikoliv celé naší iniciativy, tu v žádném případě ještě pokrytou nemáme,“ řekl Deníku N Pojar, který iniciativu koordinuje.

Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) je rychlost, s jakou se daří shánět potřebné peníze, skvělá. „Iniciativa pokračuje, kontinuálně hledáme další možnosti, jak sehnat munici západní i východní provenience. Je nutné využít potenciál této široké koalice,“ uvedla. Poukázala na to, že Česko bylo jednou z prvních zemí, která dodala Ukrajině raketomety, tanky, houfnice či útočné vrtulníky. „A to v době, kdy ostatní země stále váhaly z obavy o reakci Ruska. Když se ukázalo, že snaha Evropy o dodání slíbené munice nebude naplněna, přišli jsme jako první s muniční iniciativou a opět se tak postavili jako lídři do čela pomoci Ukrajině,“ dodala Černochová.

  V neděli přibylo 182 případů koronaviru, v nemocnicích je 147 lidí s covidem

„Ubránění suverénní Ukrajiny je v zájmu bezpečnosti Evropy, jelikož ruský imperialismus se na Ukrajině nezastaví. Česká diplomacie dělá vše pro zajištění bezpečnosti českých občanů,“ uvedl ve vyjádření pro ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

O možnosti zakoupit ve třetích zemích dělostřelecké granáty pro Ukrajince informoval prezident Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině letošního února. Řekl, že Česko v mimounijních státech lokalizovalo 500.000 kusů dělostřelecké munice ve standardní ráži NATO a dalších 300.000 kusů v sovětské ráži. Britský list Financial Times napsal, že nákup by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard Kč). O tom, že částka je shromážděná, dnes informovala agentura Bloomberg s odvoláním na své nejmenované zdroje.

Částky od jednotlivých států dnes Pavel zmiňovat nechtěl. „Asi by to nebylo fér k těm státům, které přispívaly, pokud to s nimi nemáme projednané,“ řekl. Potřebnou částku podle něj dnes příslibem dorovnalo Norsko. „Teď to bude už jenom na šikovnosti našich firem a ministerstva obrany, jak se podaří celý ten postup urychlit,“ doplnil Pavel.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com